AUD/CAD Menunjukkan Kecederungan Ke Arah Penurunan Harga

502

Matawang dolar Australia pada dagangan hari ini dan semalam bergerak lemah menjelang data inflasi Australia yang akan dikeluarkan pada sesi Asia Rabu dengan jangkaan data akan mencatatkan penurunan.

Data indeks harga pengguna yang mengukuh kadar inflasi itu akan mempengaruhi keputusan mesyuarat penetapan kadar oleh bank pusat Australia selepas ini. Reserve Bank of Australia (RBA) sebelum ini memberi isyarat bakal menurunkan kadar faedah dan dengan faktor fundamental yang dovish itu akan cenderung melemahkan dagangan Aussie dalam pasaran semasa.

Sementara matawang dolar Kanada sejak semalam masih dilihat mengukuh berikut isu utama yang menjadi tumpuan pasaran adalah terhadap sekatan sepenuhnya eksport minyak mentah Iran oleh Amerika Syarikat.

Amerik Syarikat telah mengancam negara-negara yang berkecuali ke atas sekatan tersebut sebelum ini, untuk menhentikan urusniaga minyak mentah bersama Iran untuk mengelakkan dikenakan tindakan sekatan oleh Amerika Syarikat bermula 1 Mei nanti.

Isu tersebut telah melonjakkan harga minyak mentah dalam pasaran dan memberikan manfaat terhadap dagangan Aussie berikutan minyak mentah sebagai eksport terbesar negara tersebut.

Jika diperhatikan pergerakan harga bagi pasangan matawang AUD/CAD, harga jelas menunjukkan penurunan sejak awal sesi Asia semalam bersambung sehingga ke dagangan hari ini. Namun, kadar penurunan hari ini dilihat sedikit perlahan berbanding semalam.

Penurunan semalam telah melepasi ketiga-tiga paras support pada indicator Moshed Magic Line semalam dan mencecah paras terendah dagangan harian sekitar 0.95140.

Pada dagangan hari ini pula, harga yang sedikit menaik pada awal sesi Asia kemudiannya telah turun lebih rendah pada sesi pasaran Eropah dan melepasi paras terendah dagangan semalam di mana harga semasa berada pada sekitar 0.95070 setakat jam 5.14 petang.

Jika harga meneruskan penurunan lebih rendah, jangkaan paras tumpuan pada 0.94800 bakal kembali diuji harga semula untuk harga cuba meneruskan pencarian paras terendah semasa yang baru.

Namun jika harga kembali membuat kenaikan semula, berkemungkinan zon SBR (support become resistance) pada 0.95600 akan menjadi tumpuan harga. Jika harga berjaya melepasi kenaikan di paras tersebut, paras resistance pada 0.9599 (MagicR2) dijangka akan menjadi destinasi tumpuan yang seterusnya.

Lihat gambar chart pasangan matawang AUD/CAD di bawah untuk rujukan teknikal analisis anda. Perhatikan paras penting pada indicator Moshed Magic Line yang turut menjadi paras tumpuan harga semasa pada dagangan AUD/CAD.

Paras support: 0.9495, 0.9473, 0.9432.

Paras resistance: 0.9558, 0.9599, 0.9621.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat