AUD/USD Terjun 60 PIPS Dan Masih Meneruskan Penurunan Susulan Kemerosotan Data Pertumbuhan GDP

425

Dagangan Aussie pada hari ini terus berisiko melihatkan kejatuhan nilai matawang tersebut sebaik sahaja data pertumbuhan GDP dikeluarkan pada sesi pasaran Asia pagi ini. Pertumbuhan GDP di Australia jatuh 0.2% untuk suku tahun terakhir Disember 2018 lebih rendah berbanding bacaan suku tahun sebelumnya serta meleset daripada jangkaan kenaikan kepada 0.5%.

Bank pusat Australia semalam telah pun mengumumkan penetapan kadar faedah yang dikekalkan pada paras 1.40% tidak berubah untuk 31 bulan berturut-turut. Namun, dengan isyarat bacaan GDP yang perlahan sejak suku tahun ketiga 2016, bakal mempengaruhi keputusan bank pusat sama ada untuk menurunkan kadar faedah selepas ini.

Pada Khamis pula, tumpuan untuk Aussie adalah terhadap data jualan runcit Australia yang akan dikeluarkan pada jam 8.30 pagi sesi Asia. Jangkaan pasaran adalah angka bacaan akan meningkat kepada 0.3% berbanding penurunan pada data sebelumnya iaitu -0.4%.

Matawang USD pula meneruskan pengukuhan sejak semalam susulan data perkhidmantan PMI dan jualan rumah baru di Amerika Syarikat mencatatkan bacaan yang positif dan mengatasi jangkaan pasaran.

Data ekonomi yang positif tersebut menyokong sentimen dagangan USD di tengah-tengah kerisauan terhadap pertumbuhan ekonomi terbesar dunia itu sebelum ini. Pelabur akan lebih berwaspada menjelang laporan data pekerjaan NFP Amerika Syarikat pada Jumaat ini pula.

Jika dilihat kepada pergerakan harga pada pasangan matawang AUD/USD, harga bergerak mendatar menguji sekitar paras 0.70800 sejak semalam. Namun, harga terus menjunam pada sesi pasaran Asia pagi ini susulan data GDP Australia dikeluarkan.

Harga telah turun lebih rendah dari paras Magic Pivot 0.7079 hari ini dan turun melepasi paras support MagicS1 dan MagicS2 pada indicator Moshed Magic Line hari ini mencatatkan sekitar 60 pips penurunan. Penurunan yang berjaya dikekalkan boleh mencecah ke paras lebih rendah dari paras harga 0.70000 untuk harga mencatatkan paras terendah semasa yang baru pada chart AUD/USD.

Namun, jika harga kembali melonjak semula, paras-paras resistance pada indicator Moshed Magic Lien hari ini bakal diuji harga sebelum harga menuju ke zon tumpuan SBR (support become resistance) sekitar 0.71500.

Lihat gambar chart AUD/USD di bawah untuk rujukan teknikal analisis anda. Ber tumpuan pada paras support dan resistance pada indicator Moshed Magic Line untuk membantu anda membuat keputusan terbaik dalam dagangan.

Paras support: 0.7062, 0.7041, 0.7024.

Paras resistance: 0.7100, 0.7117, 0.7137.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat