AUD/USD Terjun Lagi! Catat Paras Terendah Terbaru 2 Tahun

230

Pasti ada percaturan strategi dagangan pelabur untuk carta harga pasangan mata wang AUD/USD yang tidak menjadi disebabkan beberapa faktor yang mempengaruhi dagangan di penghujung minggu ini.

Setelah pergerakan mendatar harga di paparkan pada Khamis semalam, harga menunjukkan penurunan ketara pada hari ini (Jumaat) bagi memulakan dagangan awal Julai dengan suram.

Jangkaan penganalisis meleset yang menjangkakan dolar Australia untuk melonjak selepas petunjuk terbaru dari bank pusat Australia (RBA) untuk meningkatkan kadar faedah sebanyak 50 mata asas, kenaikan terbesar untuk 2 mesyuarat berturut-turut yang bakal dilaksanakan sejak 1990.

Harga yang dijangkakan untuk meningkat pada carta AUD/USD sebaliknya pamerkan penurunan yang ketara dengan pengukuhan semula US dolar.

Situasi ini masih menunjukkan sentimen pasaran yang kekal berisiko, memberi kelebihan pada dagangan safe-haven seperti US dolar sementara mata wang berpulangan tinggi seperti dolar Australia mengalami penyusutan.

Memantau pergerakan harga semalam, paras 0.69000 diuji yang menjadi rintangan untuk harga meneruskan kenaikan lebih tinggi selepas melepasi paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam.

Bergelut untuk melepasi paras 0.69000 kemudiannya menyaksikan harga membuat terjunan semula pada hari ini, malah telah mengatasi paras terendah harga pada pertengahan Jun lalu.

Setakat awal sesi Eropah, harga telah mencecah paras sekitar 0.68200 sekaligus merekodkan paras terendah terbaru 2 tahun untuk carta AUD/USD.

Jika penurunan masih berjaya diteruskan, harga bakal menuju ke paras sasaran terendah terbaru pula berkemungkinan sekitar 0.67000.

Namun, sekiranya berlaku kenaikan semula harga, rintangan pada 0.69000 akan kembali menjadi tumpuan untuk diuji.

Melepasi paras tersebut akan memberi jangkaan untuk pergerakan bullish semula harga seterusnya boleh meningkat ke zon 0.7000 kembali.

Pelabur akan berwaspada untuk pergerakan dolar Australia menantikan keputusan mesyuarat polisi RBA pada minggu hadapan.

Lihat gambar carta harga pasangan AUD/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat