AUD/USD Uji Paras Ketinggian Terbaru, Berjayakah Harga Naik Lebih Tinggi?

326

Matawang dolar Australia didagangkan mengukuh pada sesi Khamis berikutan sentimen positif pasaran dengan perkembangan Brexit turut dilaporkan memberi khabar gembira. Bersambung pada dagangan Jumaat, dolar AUD memberi reaksi terhadap data ekonomi China yang dikeluarkan pada sesi Asia.

Data jualan runcit China unjuran tahun ke tahun melonjak kepada 7.8% untuk bacaan September, peningkatan tertinggi sejak Jun lalu. Data pengeluaran perindustrian China pula melonjak kepada 5.8% pada September berbanding 4.4% pada bulan sebelumnya. Ini menunjukkan bacaan yang baik dan boleh mendorong kenaikan harga buat AUD atas faktor China merupakan rakan dagang terbesar Australia.

Namun, pengukuhan terhalang oleh bacaan data pertumbuhan GDP China untuk suku ketiga 2019 mencatatkan bacaan 6.0% lebih perlahan berbanding 6.2% pada suku sebelumnya. Bacaan tersebut merupakan pertumbuhan paling perlahan dicatatkan sejak suku pertama tahun 1992.

Dengan data ekonomi China yang dilihat agak seimbang, pergerakan harga pada carta pasangan matawang AUD/USD pada sesi Asia hari ini lebih mendatar.

Sebelum ini, harga telah melonjak sekitar 80 pips mencatatkan paras tertinggi bulanan terbaru pada resistance 0.68300 sebelum pergerakan harga kembali perlahan di sekitar di paras tersebut.

Bersambung pada sesi Asia hari ini, harga masih dilihat berlegar di kawasan tersebut dan beberapa kali menguji resistance 0.68300 untuk menembusi ke paras lebih tinggi namun masih gagal sehingga bersambung dagangan ke sesi pasaran Eropah.

Sekiranya paras resistance 0.68300 berjaya ditembusi, harga berpotensi untuk mencapai kenaikan sekitar 50 atau 60 pips lebih tinggi lagi menuju ke paras ketinggian yang dicapai harga pada dagangan September.

Sebaliknya, jika harga gagal mengekalkan pengukuhan lonjakan harga semalam, harga dijangka akan kembali membuat penurunan semula menuju paras RBS (resistance become support) pada 0.68100.

Penurunan lebih rendah berkemungkinan menuju pula ke paras 0.67900 atau 0.67800 yang dilihat sebagai zon RBS (resistance become support).

Lihat gambar carta pasangan matawang AUD/USD di bawah untuk rujukan teknikal analisis anda.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat