Awas Eropah! Twindemic Akan Melanda!

935

Menurut salah seorang pegawai kesihatan Eropah, Stella Kyriakides, peningkatan kes jangkitan Covid-19 di Eropah berisiko untuk mencetuskan wabak penyakit berbahaya yang berlipat kali ganda merangkumi selesema dan coronavirus yang berlipat ganda. Oleh yang demikian, rakyat serta pemerintah negara berkenaan diingatkan supaya berjaga-jaga.

Menjelang musim sejuk di negara berkenaan, beliau memperingatkan risiko “twindemic” iaitu Covid-19 dan selesema yang berpotensi membunuh lebih ramai nyawa. Oleh itu, mereka mendesak agar pemerintah untuk mendorong rakyat untuk mendapatkan vaksin selesema bermusim dan mematuhi langkah-langkah penjarakan sosial untuk mengurangi penularan novel coronavirus.

Lebih-lebih lagi, orang dewasa yang berisiko tinggi terkena selesema merupakan individu paling berisiko untuk dijangkiti Covid-19. Berdasatkan penyelidikan oleh saintis di Public Health England (PHE) yang dikeluarkan minggu ini, risiko kematian adalah lebih daripada dua kali lipat bagi individu yang dijangkiti selesema dan Covid-19, berbanding mereka yang dijangkiti Covid-19 sahaja.

Untuk pengetahuan semua, virus selesema bermusim telah menyebabkan antara 4 hingga 50 juta jangkitan setiap tahun di rantau Eropah dan ianya bergantung kepada sama ada rantau ini mengalami musim selesema yang teruk atau agak ringan.  Lebih mengejutkan ialah terdapat anggaran bahawa sekitar 15,000 hingga 70,000 rakyat Eropah meninggal dunia setiap tahun disebabkan oleh selesema.

Kyriakides dan Andrea Ammon, pengarah Pusat Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Eropah, yang memantau penyakit di seluruh wilayah Eropah, mengatakan bahawa terdapat peningkatan yang membimbangkan dalam kes COVID-19 sejak bulan Ogos, dengan beberapa negara telah melihat jumlah kes yang lebih tinggi sejak awal penularannya pada bulan Mac.

Jadi, semua pihak perlu sentiasa berwaspada kerana wabak pandemik Covid-19 masih belum berakhir.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat