Awas! Tindakan China Ini Boleh Sebabkan Gangguan Perdagangan Global

1,151

China menutup sebahagian pelabuhan kontena tersibuk ketiga di dunia setelah seorang pekerja dijangkiti Covid-19. Langkah ini dilihat akan mengganggu perdagangan global.

Semua perkhidmatan kontena masuk dan keluar di terminal Meishan pelabuhan Ningbo-Zhoushan dihentikan pada hari Rabu sehingga diberitahu lebih lanjut kerana gangguan sistem, menurut pernyataan di platform data elektronik pelabuhan.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan pemerintah bandar China timur, seorang pekerja terminal kontena di pelabuhan telah disahkan positif coronavirus. Semua kontak rapat pekerja tersebut telah dikenal pasti dan dikuarantinkan.

Ini adalah penutupan kedua pelabuhan China akibat wabak coronavirus baru-baru ini, setelah penutupan pelabuhan Yantian di Shenzhen pada akhir Mei yang mengambil masa kira-kira satu bulan untuk dibuka semula.

Tindakan itu telah mengganggu penghantaran antarabangsa dan penutupan terbaru ini juga dijangka akan menyebabkan gangguan kerana jumlah perdagangan biasanya meningkat menjelang akhir tahun ketika syarikat menghantar produk Krismas dan percutian.

Selain terminal yang ditutup, kontena untuk penghantaran melalui terminal lain juga kemungkinan akan perlahan. Pelabuhan itu sekarang hanya akan menerima kontena dalam masa dua hari dari anggaran waktu ketibaan kapal, menurut pernyataan dari syarikat perkapalan dan logistik CMA CGM SA.

Terminal yang ditutup itu menyumbang kira-kira 25% kargo kontena melalui pelabuhan Ningbo-Zhoushan, menurut pernyataan dari perunding keselamatan GardaWorld, yang mengatakan penggantungan ini boleh memberi kesan buruk kepada pengendalian dan pengiriman kargo.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat