Awas! UK Dah Bagi Amaran Ni!

1,237

Kerajaan Britain telah melancarkan sebuah laman web pada hari ini yang memberi amaran kepada firma digital dan teknologi mengenai risiko etika, undang-undang dan komersial apabila memutuskan untuk mengembangkan perniagaan mereka ke China dan menerima pelaburan negara berkenaan.

Pada bulan ini, Britain telah menerbitkan rang undang-undang yang memberi kuasa kepada para menteri besar untuk campur tangan dalam perjanjian korporat yang dapat mengancam keselamatan negara, lebih-lebih lagi yang melibatkan pelaburan China dan asing yang lain dalam industri utama.

Selain itu, laman web berkenaan juga dilancarkan dengan slogan “China. Lihat Potensi. Ketahui Cabaran”. Tambahan daripada itu, ianya dibangunkan sebagai panduan untuk firma digital dan teknologi, mendorong amalan yang baik dan meningkatkan kesedaran mengenai isu-isu yang berpotensi.

Menurut menteri digital dan budaya Caroline Dinenage, UK bertekad untuk menyokong perniagaan mereka untuk berinteraksi dengan China dengan cara yang mencerminkan nilai-nilai UK dan mengambil kira masalah keselamatan nasional.

Di samping memaparkan kajian kes, panduan bagaimana menjalankan usaha wajar dan pautan ke perunding pakar, laman web ini turut mengandungi beberapa amaran tegas. Antaranya ialah terdapat risiko bahawa teknologi syarikat mereka dapat digunakan untuk melanggar hak asasi manusia dan keperluan untuk mengambil langkah undang-undang untuk melindungi IP mereka (Harta Intelek) di China serta harus mempertimbangkan keselamatan siber.

Untuk pengetahuan semua, pada awal tahun ini, para menteri negara itu telah menyekat firma China Huawei Technologies Co Ltd dari bahagian rangkaian telekomunikasi Inggeris kerana kebimbangan mengenai aktiviti pengintipan. Namun begitu, ianya telah dinafikan oleh syarikat teknologi tersebut.

Di bawah undang-undang baru yang dIkemukan pada hari ini, syarikat telekomunikasi boleh didenda hingga 10% dari perolehan atau 100,000 pound  sehari jika mereka melanggar larangan menggunakan peralatan yang dibuat oleh Huawei.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat