Bacaan GDP dan Inflasi Jadi Tumpuan Pelabur Pada Sesi Eropah

569

Sesi pasaran Eropah hari ini dihiasi oleh beberapa data ekonomi penting khususnya di Jerman, Perancis, Sepanyol dan Itali yang bakal mempengaruhi pergerakan harga bagi matawang dolar Euro.

Bermula pada jam 2 petang, data jualan runcit di Jerman untuk bulan Jun diterbitkan dengan bacaan yang melonjak tinggi berbanding jangkaan. Kadar jualan runcit mencatatkan kenaikan kepada 3.5% berbanding jangkaan 0.5% oleh pasaran setelah bacaan yang lemah pada bulan sebelumnya iaitu penurunan -1.7%.

Bacaan bagi perubahan pada kadar pengangguran di Jerman pula akan dikeluarkan pada jam 3.55 petang selepas diselang selikan dengan bacaan awal inflasi di Perancis untuk bulan Julai dan juga data pertumbuhan GDP suku tahunan di Sepanyol. Kedua-dua data berikut turut mencatatkan bacaan yang lemah berbanding jangkaan.

Data yang akan lebih diberikan tumpuan pada jam 5 petang nanti iaitu bacaan inflasi tahunan untuk zon Eropah dengan bacaan data diramalkan sedikit menurun.

Turut diberikan perhatian adalah bacaan kadar pengangguran zon Eropah dengan jangkaan kekal di paras 7.5% oleh pasaran. Paras tersebut merupakan yang terendah dicatatkan sejak Julai 2008 dengan jumlah pengangguran yang semakin menurun.

Untuk kadar pertumbuhan GDP zon Eropah, bacaan untuk suku tahun kedua diramalkan menurun dengan penelitian terhadap penurunan pada sektor perkhidmatan kesihatan dan juga sektor perkilangan yang agak lemah.

Keyakinan terhadap unjuran hadapan semakin menurun selepas bacaan mengecewakan pada data ekonomi Perancis yang diterbitkan pada sesi Eropah semalam.

Bacaan bagi pertumbuhan GDP di Perancis untuk suku kedua semalam mencatatkan penurunan kepada 0.2% berbanding jangkaan kekal di paras 0.3%. Selain itu, kadar perbelanjaan pengguna di Perancis untuk bacaan bulan Jun turut mencatatkan penurunan yang ketara.

Dagangan Euro kekal perlahan diniagakan pada minggu ini namun sedikit mencatatkan kenaikan berbanding dolar Amerika Syarikat yang mula mendatar menjelang mesyuarat FOMC pada awal pagi Khamis.

Carta harga bagi pasangan matawang EUR/USD menunjukkan kenaikan sejak awal minggu selepas gagal melepasi paras support sekitar 1.11200 pada minggu lalu. Kenaikan harga pada EUR/USD dijangka akan ke paras lebih tinggi didorong oleh kebarangkalian keputusan dovish oleh Fed pada mesyuarat FOMC.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat