Bacaan Inflasi Terbaru Cerminan Tahun 2022 Yang Buruk Buat China!

112
  • CPI meningkat dengan sederhana 1.8%
  • PPI kekal dalam kemerosotan pada -0.7%
  • China berusaha untuk tingkat permintaan pengguna

Inflasi pengguna China terus meningkat dengan sederhana pada bulan Disember manakala harga pengeluar pula kekal dalam inflasi, menurut data yang dikeluarkan pada Khamis.

Biro Perangkaan Kebangsaan (NBS) mendedahkan indeks harga pengeluar (CPI) meningkat sebanyak 1.8% pada Disember daripada 1.6% tahun ke tahun pada November.

Keseluruhannya pada tahun 2022, inflasi pengguna di China berada pada 2%, di bawah sasaran rasmi sekitar 3%.

Sementara itu, indeks harga pengeluar (PPI) yang mencerminkan harga yang dikenakan kilang kepada pemborong untuk produk, jatuh sebanyak 0.7% tahun ke tahun, meningkat daripada penurunan 1.3% pada November.

Untuk sepanjang tahun 2022, PPI meningkat 4.1% berbanding tahun sebelumnya, menurut NBS.

China telah bergelut dengan dasar sifar Covid pada tahun lepas, menyebabkan aktiviti ekonominya ketinggalan di belakang negara-negara utama lain yang sudah keluar dari penutupan lebih awal.

Ketua perangkaan NBS Dong Lijuan berkata pihak berkuasa telah mengambil langkah bulan lalu untuk menyelaraskan pencegahan coronavirus dan pembangunan ekonomi bagi memastikan bekalan dan harga yang stabil.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat