Bagai Jongkang-Jongket, Pasaran Global Kembali Ke Kawasan Negatif

219

Pasaran saham global menyaksikan kesemua indeks-indeks utama saham Wall Street ditutup rendah pada sesi dagangan yang kurang haru-biru sementara harga minyak melonjak 2% apabila krisis geopolitik dan mesyuarat Federal Reserve (Fed) pada Rabu terus menjadi tumpuan utama pelabur.

Indeks purata Dow Jones Avarage jatuh 0.19%, S&P 500 hilang 1.22% dan Nasdaq Composite turun 2.28%.

Penurunan tersebut menandakan kerugian 3 minggu berturut-turut apabila S&P terus dalam wilayah pembetulan. Sebagai rekod, jika indeks bellwether ditutup 10% atau kurang dari bawah rekod tertinggi yang dicapai pada 3 Januari pada 9.2%, ia akan memasuki wilayah pembetulan.

Indeks MSCI ekuiti dunia yang menjejaki sejumlah 45 saham negara lain turun 0.99% dimana ia turut menyaksikan penururnan terbesarnya sejak pandemik Covid-19 melanda.

Sementara itu, tumpuan para pelabur terus tertumpu kepada mesyuarat Fed yang akan mengemaskini pelan dasarnya sekaligus dijangka ia akan mengeluarkan garis masa jangkaan pelan kenaikan kadar dan penyusutan kunci kira-kiranya.

Rentetan itu, pasaran bon menyaksikan hasil 10 tahun Amerika Syarikat (AS) naik 5 mata asas pada 1.7814%.

Selain itu, ketegangan krisis Rusia-Ukraine turut menjejaskan sentimen pelabur dan menyebabkan kebimbangan terhadap kemungkinan bekalan minyak menjadi terhad telah melonjakkan lagi komoditi tersebut sebanyak 2%.

Hasilnya, niaga hadapan minyak Brent naik $1.93 atau 2.2% pada $88.20 setong sementara harga minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) AS tambah $2.29 atau 2.8% pada $85.60 setong.

Ekoran daripada itu, aset selamat (safe-haven) seperti dolar dan emas terus mencatat kenaikan apabila pelabur mula beralih ke arah pelaburan selamat.

Indeks dolar yang mengukur sejumlah 6 mata wang lain naik 0.06%.

Harga spot emas tambah 0.25% pada $1,847.61 per auns.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat