Bagaimana Nasib Top Glove Selepas Dikenakan PKPD?

342

CGS-CIMB Securities Sdn Bhd menjangkakan impak negatif terhadap pendapatan dan keuntungan bersih Top Glove Corp Bhd untuk tahun kewangan berakhir 31 Ogos 2021 (FY21) sebanyak -1.3% dan -1.8% selepas asrama pekerja asing syarikat tersebut di Meru, Klang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) bermula semalam sehingga 30 November ini.

Menurut kenyataan dikeluarkan oleh Top Glove semalam, PKPD itu menjejaskan kira-kira 5,700 atau 27% daripada 21,000 pekerja di syarikat tersebut.

Penganalisis CGS-CIMB, Walter Aw menyatakan 5,700 pekerja itu mewakili 34.5% anggaran tenaga kerja pengeluaran Top Glove yang terdiri daripada 16,500 orang.

Menurut Aw lagi, jangkaan keuntungan bersih FY21F untuk Top Gloe akan dikurangkan sebanyak 0.7% lagi sekiranya PKPD di asrama pekerja tersebut dilanjutkan.

“Kami memahami bahawa semua 5,700 pekerja yang terjejas, kebanyakannya adalah buruh asing tidak akan dibenarkan bekerja di kilang ketika PKPD. Kesannya, kilang Top Glove berkemungkinan akan beroperasi dengan kapasiti yang rendah dalam tempoh dua minggu akan datang,” katanya.

Bagaimanapun, Aw berkata pihaknya percaya bahawa Top Glove dapat menangani kesan PKPD ini menerusi pelbagai inisiatif termasuklah mengambil pekerja tempatan sementara dan tetap untuk mengimbangi kehilangan pekerja asing ini.

Selain itu, Aw percaya Top Glove akan dapat menebus kembali kelewatan pengeluaran sebaik sahaja 5,700 pekerja itu kembali bekerja.

“Top Glove tidak menjangkakan sebarang pembatalan pesanan atau penalti oleh pelanggannya yang menerima tempahan lewat akibat PKPD.

“Kami juga tidak membuat perubhan terhadap anggaran pendapatan per saham (EPS) FY21-23F kerana kami percaya impak PKPD ini adalah minimal. Kami juga mengulangi saranan ‘add’ dengan harga sasaran (TP) sebanyak RM10.00 berdasarkan 17xCY22F P/E,” ujar Aw.

Dalam Bursa Malaysia hari ini, saham Top Glove jatuh 13 sen atau 1.86% kepada RM6.87, sekali gus menjadikan nilai syarikat itu kira-kira RM55.58 bilion. Sebanyak 27 juta saham Top Glove didagangkan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat