Bangkit Dari Jatuh, GBP/USD Selamba Pacak 160 Pips Semalam

192

Terbitan data sektor pembuatan dan perkhidmatan Amerika Syarikat (AS) yang suram pada sesi New York semalam telah membuatkan mata wang US dolar gagal untuk mengekalkan pengukuhan yang dipamerkan sejak dagangan minggu lalu lagi bersambung ke awal minggu ini.

Data PMI perkhidmatan AS yang susut ke paras 44.1 mata bagi bulan Ogos menunjukkan penguncupan yang paling ketara sejak Mei 2020. Sementara, sektor pembuatan pula dilihat menyusut kepada 51.3 mata mencerminkan pertumbuhan dalam sektor pembuatan juga adalah yang rendah sejak Julai 2020.

Manakala mempengaruhi mata wang Pound pada sesi Eropah sebelumnya, bacaan awal bagi data pembuatan dan perkhidmatan (PMI) UK dilihat turut menyusut berbanding bulan lalu dengan sektor pembuatan UK yang jatuh kepada 46.0 mata untuk Ogos menandakan penguncupan pertama dalam aktiviti kilang sejak Mei 2020.

Pakar ekonomi meramalkan inflasi UK akan melonjak kepada 18.6% menjelang permulaan 2023 disebabkan oleh harga gas borong yang melambung tinggi, selepas bacaan inflasi pada Julai yang berada pada paras tertinggi terbaru 40 tahun pada catatan 10.1%.

Menilai pergerakan harga pada carta pasangan GBP/USD, yang pada awalnya bergerak sedikit mendatar di atas paras halangan 1.17600 pada awal sesi Asia semalam kemudiannya menunjukkan penurunan di sesi Eropah ke paras 1.17200 mencatatkan paras terendah terbaru 2 tahun sejak Mac 2020.

Namun, harga telah ketara melantun semula pada dagangan sesi berikutnya selepas reaksi pasaran terhadap data ekonomi AS yang diterbitkan menyaksikan kenaikan harian sekitar 160 pips telah dicatatkan harga.

Lonjakan tersebut dilihat menyentuh paras 1.18800 yang menjadi rintangan buat harga sebelum harga menyusut semula menutup sesi dagangan New York di sekitar 1.18300.

Bersambung pada sesi Asia hari ini (Rabu), harga bergerak perlahan dan sedikit menyusut bermain di atas paras sokongan terbaru pada 1.18000 dengan paras sokongan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta GBP/USD menjadi tumpuan pelabur untuk diuji oleh harga.

Sekiranya harga berjaya mengekalkan pengukuhan dan menyambung lonjakan semula dari 1.18000 dan paras sokongan MA50 tersebut, kenaikan harga yang berlaku bakal mengintai semula paras halangan 1.18800 yang diuji pada lonjakan semalam dan berkemungkinan boleh melepasinya untuk isyarat memulakan pergerakan trend bullish.

Harga yang berjaya melepasi paras halangan tersebut dijangka untuk meningkat ke paras-paras tumpuan seterusnya menuju sekitar 1.19400 sebelum ke zon tumpuan 1.20000.

Sebaliknya jika harga tidak berjaya meneruskan pengukuhan tersebut dan harga bergerak di bawah paras sokongan MA50 dan 1.18000, harga bakal dijangkakan untuk menyusut ke paras yang lebih rendah menyambung kembali trend penurunan yang dipamerkan sebelum ini.

Penyusutan harga yang seterusnya dijangkakan mengatasi paras terendah dicecah semalam sekitar 1.17200 sebelum harga mencatatkan paras terendah 2 tahun yang terbaru lagi dengan sasaran utnuk menuju sehingga 1.16000.

Lihat gambar carta harga pasangan GBP/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat