Bank Ini Telah Membenarkan Pelangganya Untuk Menggunakan Bitcoin Sebagai Transaksi

901

Argentina’s Banco Masventas yang merupakan sebuah bank telah mengumumkan bahawa mereka telah membenarkan pelanggan untuk membuat pembayaran jarak jauh dengan menggunakan bitcoin

Bank tersebut telah bekerjasama dengan sebuah platform pertukaran Amerika Latin iaitu Bitex, sebuah syarikat yang bertapak pada tahun 2014. Laporan mengatakan bahwa bank tersebut menjadi bank  pertama yang menggunakan bitcoin sebagai medium pembayaran bagi transaksi international sebagai alternatif kepada Swift di negara tersebut.

Bitex percaya ini merupakan penanda aras dalam pasaran kewangan baru apabila bank domestik ingin menggunakan bitcoin sebagai medium pembayaran jarak jauh.

Berdasarkan kenyataan, Jose Dakak memberi kredit kepada tindakan yang dipicu oleh bank tersebut untuk memacu penggunaan digital, perkhidmatan telefon pintar dan mengurangkan kos perkhidmatan.

Salah satunya tindakan yang dilakukan ialah dengan menjalinkan kerjasama dengan Bitex sebagai rakan strategi melalui pengimplimentasi platform pertukaran Bitex untuk pembayaran dan operasi untuk pengguna.

Namun setakat ini, belum ada transaksi sebenar dilakukan kerana ia baru sahaja bermula, bank tersebut tidak lama lagi akan menggunakan bitcoin sebagai bentuk transaksi untuk pengguna.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat