Bank of Japan Masih Berpegang Pada Dasar Pelonggaran Monetari Dalam Masa Terdekat

51

Dalam mesyuarat yang dijalankan pada Rabu, Gabenor Bank of Japan, Haruhiko Kuroda memberitahu Perdana Menteri Abe Shinzo untuk meneruskan pelonggaran dasar monetari di dalam ekonomi Jepun.

Kuroda memberitahu pemberita selepas mesyuarat tersebut bahawa ekonomi Jepun dinilai semakin pulih dan berpotensi untuk terus berkembang. Beliau juga meletakkan jangkaan bahawa harga dijangka akan melonjak, namun inflasi masih berada jauh dari sasaran sebanyak 2 peratus.

Di dalam mesyuarat pertama sejak Januari, Kuroda juga tidak menerima sebarang permintaan untuk melaksanakan sebarang pengubahsuaian dari Abe khususnya yang berkaitan dengan dasar monetari.

Selain itu, Kuroda turut ditanya mengenai peluang untuk dilantik semula selepas beliau menamatkan penggalnya April nanti, namun beliau menyifatkan bahawa perbincangan tersebut tidak seharusnya dicampur -adukkan di dalam perbincangan tersebut.

BoJ mengekalkan dasar kewangan yang stabil sejak menyusun semula rangka kerja pada September tahun lepas kepada salah satu jalan yang lebih sesuai terhadap pertempuran jangka panjang untuk menghapuskan deflasi.

Ramai penganalisis juga menjangkakan bahawa BoJ bakal mengambil langkah untuk mengurangkan rangsangan monetari disebabkan ekonomi yang dinilai semakin pulih.

AUD dan NZD Mencatat Momentum yang Lebih Kukuh Dalam Sesi Eropah

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat