Bank Pusat Switzerland (SNB) Sudah Bersedia Untuk Melemahkan Matawang CHF !!

172

Dalam laporan Reuters semalam ahli dalam bank pusat Switzerland mengatakan The Swiss National Bank (SNB) sudah bersedia untuk intervene (campurtangan) dalam pasaran matawang jika kesan daripada pilihanraya US menyebabkan pengaliran masuk kepada matawang safe haven.

Andrea Maechler salah seorang ahli dalam bank pusat Switzerland enggan mengulas kesan pilihanraya presiden US kepada Swiss Franc dan pasaran kewangan. Namun beliau mengatakan ketakpastian sungguh tinggi di dalam pasaran pada tempoh ini.

Beliau menambah, mereka telah bersedia untuk untuk intervene (campurtangan) dalam pasaran matawang. Katanya lagi,semua ahli tim dalam Swiss National Bank telah bersedia untuk melakukan apa yang perlu bagi menstabilkan nilai Swiss Franc (CHF).

Pada Jun lepas semasa undian Brexit, SNB juga mengumumkan mereka akan intervene (campurtangan) dalam pasaran matawang untuk menstabilkan matawangnya. Dengan kata lain, jika nilai Swiss Franc (CHF) meningkat sehingga terlebih nilai, pihak SNB akan intervene untuk menurunkan semula nilai Swiss.

Kenapa pula SNB menurunkan nilai Swiss Franc? Bukankah nilai yang tinggi adalah baik?

Harus diingat nilai matawang yang tinggi akan menyebabkan harga barang di negara itu menjadi mahal jika dieksport. Switzerland adalah sebuah negara berasaskan eksport dengan trade surplus yang konsisten sejak tahun 2000. Oleh itu jika nilai Swiss Franc (CHF) dibiarkan tinggi akan menyebabkan harga eksport menjadi mahal. Harga barang mahal akan menyebabkan permintaan eksport jatuh. Ini adalah kesan yang tidak baik kepada ekonomi Switzerland.

Maknanya jika CHF menguat sehingga terlebih nilai semasa tempoh pilihanraya presiden atau selepas pilihanraya, Bank pusat Switzerland akan memasuki pasaran untuk melemahkan semula nilai CHF.

Swiss franc meningkat ke paras tertinggi pada minggu lepas disebabkan jangkaan kepada Donald Trump mampu memenangi pilihanraya presiden. Kemenangan kepada Trump akan menyebabkan pengaliran dana ke matawang safe haven seperti Yen Jepun dan Franc Switzerland. Hal inilah yang merisaukan pihak bank pusat Switzerland.

Kenapa pengaliran masuk dana ke safe haven semasa ketaktentuan ekonomi?

Switzerland adalah sebuah ekonomi yang kaya dengan tahap teknologi yang tinggi. Walaupun negara ini kecil tetapi Switzerland adalah antara ekonomi yang kaya di dunia jika dikira dengan KDNK per-kapita. Selain itu, keadaan geopolitik yang stabil menyebabkan pelabur memilih Switzerland sebagai tempat yang selamat untuk melabur semasa ketaktentuan ekonomi.

 

Empat Perkara Penting yang Anda Perlu Tahu Pada Isnin

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat