Empat Perkara Penting yang Anda Perlu Tahu Pada Isnin

66

Clinton Terlepas Dari Dakwaan FBI

Sepanjang minggu lepas kita melihat pasaran bergerak mengikut sentimen pembukaan semula kes e-mel Clinton yang menyebabkan indeks saham US dan matawang USD jatuh berbanding matawang utama dunia yang lain.

Namun sejak semalam pada pembukaan pasaran sesi Asia, pasaran yang pada mulanya menganggap Trump mendahului persaingan dalam pilihanraya presiden US berpatah balik. Indeks saham di US dan matawang dollar yang jatuh sebelum ini melonjak disebabkan Pengarah FBI James Comey memberitahu Kongres tentang pembukaan semula kes e-mel Hillary Clinton bahawa ia tidak mengubah keputusan yang telah dibuat pada Julai lepas. Ini bermakna Clinton terlepas dari sebarang dakwaan ke atasnya. Perkara ini dinyatakan sendiri oleh wakil Republikan.

Indeks Saham utama dunia melonjak

Pasaran saham dunia pada Isnin melonjak berikutan jangkaan Hillary Clinton akan memenangi pilihanraya presiden US meningkatkan lagi citarasa pelabur kepada aset berisiko.

Saham US dibuka tinggi dengan gap yang besar dimana indeks hadapan S&P 500 melonjak 1%. Lonjakan yang berlaku ini selepas kejatuhan selama sembilan hari berturut-turut. Begitu juga yang berlaku di pasaran saham di Eropah dan Asia.

Peso Mexico Melonjak selepas pengumuman FBI

Peso Mexico semalam melonjak sebanyak 2% berbanding USD (USD/MXN) yang menunjukkan pemulihan semula keyakinan pelabur dengan kemenangan Clinton. Pada sesi pembukaan Asia hari ini juga Peso masih dilihat meneruskan kenaikan tetapi lebih perlahan daripada semalam.

Kenapa Peso Mexico menjadi perhatian agensi berita utama dunia? Ini disebabkan, Peso dianggap petunjuk utama kepada kesan pemilihan presiden. US adalah rakan dagang terbesar Mexico dan disebabkan ini sebarang perubahan dalam polisi US akan memberi kesan besar kepada Mexico.

Sebelum ini dalam pungutan suara yang terdahulu menunjukkan Peso jatuh mendadak apabila Trump mendahului Clinton. Lebih-lebih lagi selepas pembukaan semula kes e-mel Clinton oleh FBI menyebabkan Peso jatuh tersungkur dengan jangkaan pasaran kepada kemenangan Trump.

Ini disebabkan pendirian Trump yang mahu merundingkan semula Perjanjian Perdagangan Bebas Amerika Utara (NAFTA) yang baginya hanya merugikan US. Jika Trump memenangi pilihanraya presiden akan memberikan risiko perdagangan kepada Mexico.

Aset “safe haven” jatuh

Kejatuhan aset safe haven dapat dilihat pada matawang Yen yang jatuh sebanyak 1.3% semalam berbanding USD. Manakala harga emas pula jatuh sebanyak 1.3%. Harga logam kuning ini dalam tren menaik pada minggu lepas disebabkan dakwaan FBI minggu lepas.

Secara keseluruhan, tema pasaran semalam masih dikuasai oleh pilihanraya presiden US. Pada hari ini dalam pembukaan sesi Asia kebanyakan pasaran dalam keadaan tenang untuk menunggu keputusan pilihanraya presiden esok.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat