Baru Je Naik Semula, USD Dah Mula Goyah?

781

Setelah mengalami kejatuhan ketara pada Julai, US dolar kembali dengan memaparkan prestasi memberangsangkan pada pembukaan dagangan awal Ogos dengan diniagakan lebih tinggi berbanding matawang utama lain walaupun dihiasi dengan data pembuatan yang bercampur-campur.

Menurut data yang diterbitkan ISM, aktiviti pembuatan AS meningkat pada Julai, tetapi berbeza pula dengan Markit Economics yang menunjukkan pertumbuhan lebih kecil daripada dijangkakan.

Data PMI pembuatan ISM meningkat pada 54.2 pada Julai, jauh melebihi jangkaan untuk pertubuhan 53.6 dan bacaan yang direkodkan pada bulan sebelumnya iaitu 52.6.

Walaupun begitu, US dolar yang telah diperdagangkan menguat, mula goyah pada sesi Asia hari ini menunjukkan bahawa pelabur masih bimbang dengan prospek terhadap ekonomi dan matawang.

Dolar greenback bagaimanapun kekal didagangkan positif berbanding sekumpulan matawang utama dengan meningkat pada 93.59.

Tumpuan pasaran kini terarah kepada perkembangan rundingan pakej rangsangan AS, di mana perunding tertinggi Demokrat di Kongress dan White House pada Isnin telah memberitahu bahawa mereka telah membuat kemajuan dalam perbincangan mengenainya.

Namun begitu, isu mengenai pembayaran faedah pengangguran $600 setiap minggu yang telah pun berakhir Jumaat lalu tetap menjadi penghalang dalam perbincangan kedua-dua pihak.

Presiden Federal Reserve (Fed), Charles Evan menyatakan bahawa antara langkah seterusnya yang sangat diperlukan untuk membantu pemulihan ekonomi AS adalah dasar fiskal.

Krisis pandemik coronavirus kekal mempengaruhi dagangan matawang itu, yang mana jumlah kes baru di AS dilihat semakin stabil. Presiden Fed Richmond, Barking menyatakan momentum pemulihan ekonomi sangat bergantung kepada perkembangan wabak Covid-19 sama ada berkurang atau meningkat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat