Belanjawan 2021 Fokus Usaha Perangi Covid-19

345

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi bayangan kerajaan akan menumpukan usaha memerangi habis-habisan pandemik Covid-19 dalam Belanjawan 2021 yang akan dibentangkan pada 6 November depan.

Beliau berkata sebagai sebuah kerajaan yang prihatin, pihaknya akan mengambil langkah-langkah tambahan sewajarnya dalam belanjawan tahunan itu bagi memulihkan kembali kehidupan rakyat.

“Kita kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang prihatin akan mengambil langkah-langkah tambahan yang sewajarnya. Sebelum ini sebanyak RM305 bilion telah digunakan dan Belanjawan 2021 akan memberi tumpuan dalam usaha mengawal pandemik Covid-19 supaya ia tidak menular.

“Setakat ini hampir RM2 bilion telah kita belanjakan untuk Kementerian Kesihatan manakala untuk Sabah sahaja, dengan Covid-19 yang begitu hebat, kira-kira RM400 juta telah dibelanjakan dalam tempoh beberapa minggu lepas, melibatkan bantuan makanan yang dihantar ke rumah-rumah dan peralatan perubatan,” katanya seperti dipetik oleh Bernama.

Beliau menegaskan kerajaan komited untuk memerangi Covid-19 dalam belanjawan akan datang dan pada masa sama akan terus membantu rakyat yang terkesan dengan pandemik berkenaan.

“Kerajaan perlu menyediakan pakej rangsangan iaitu bantuan kepada rakyat kerana ada kumpulan yang terjejas teruk. Jika dahulu ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) diperkenalkan ada yang mohon untuk keluarkan simpanan di akaun kedua Kumpulan Wang Simapanan Pekerja (KWSP), sekarang ada pula yang mohon untuk keluarkan simpanan di akaun pertama.

“Simpanan itu untuk masa tua kita. Kalau kerajaan benarkan perkara itu dilakukan saudara-saudari akan berdepan masalah lain pula. Kerajaan telah menyediakan berbilion-bilion ringgit. Yang akan datang jangan tanya, saya akan keluar berbilion-bilion lagi untuk tolong rakyat.” katanya lagi.

Beliau turut mengakui kerajaan kini mengalami kesukaran dalam usaha menyeimbangkan kehidupan rakyat yang terkesan dengan pandemik berkenaan, dan dalam masa sama perlu berusaha menyelamatkan ekonomi negara yang terjejas teruk.

“Masalah kita bila buka kembali ekonomi, masyarakat mula bergerak ke sana dan ke sini untuk memulihkan kembali ekonomi dan perniagaan mereka. Sekarang agak sukar untuk kerajaan menyeimbangkan antara kehidupan rakyat dan usaha menyelamatkan ekonomi berikutan faktor itu.

“Kerajaan perlu membenarkan sektor ekonomi kembali beroperasi seperti biasa, namun dalam masa yang sama perlu membendung penularan Covid-19 dengan sekatan-sekatan tertentu. Ini satu perkara yang sukar,” ujarnya lagi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat