Benarkah Kemenangan Trump Adalah Titik Kejatuhan Buat Negara-Negara di Asia?

86

Pemilihan Trump sebagai Presiden AS benar-benar membawa risiko baru tatkala ekonomi China berada pada tahap yang agak stabil. Bukan sahaja China, negara-negara di Asia yang lain juga terancam setelah Trump dipilih bagi mengisi jawatan ini.

Hal ini kerana Trump sebelum ini terang-terangan melabelkan China sebagai memanipulasi matawang dan akan meletakkan tariff kepada barangan dari China.

Langkah ini sekali gus memberi tamparan kepada eksport China dan bakal mengisytiharkan ‘perang perdagangan’ jika negara itu memberi respond terhadap tuduhan ini.

Antara kebimbangan lain termasuklah penghapusan perjanjian Trans-Pasifik yang telah dimaterai sebelum ini. Hal ini akan menjadikan aliran perdagangan menjadi perlahan, pengurangan jumlah pelabur dan melemahkan pertumbuhan.

trump-asia-3Menurut ahli ekonomi Goldman Sachs Inc, halangan perdagangan di China akan menimbulkan rasa tidak senang oleh penggubal dasar di Beijing kerana akan melemahkan pertumbuhan eksport China.

Yuan juga bakal melemah berikutan kelembapan ekonomi China.

Satu tinjauan pelabur dijalankan oleh Nomura Holdings Inc untuk mengkaji polisi Trump yang bakal memberi kebimbangan buat pasaran global. Kesimpulan yang paling jelas menunjukkan bahawa selepas Mexico, Asia adalah kawasan yang paling berisiko.

trump-asia-2

Dalam satu laporan yang dihasilkan oleh Nomura bertajuk “Trumping Asia”, melaporkan bahawa 75 peratus responden menjangkakan bahawa Trump akan mengenakan tariff kepada barangan dari China, Korea Selatan, dan Jepun.

Bagaimana pun, Nomura tidak mendedahkan jumlah responden dalam kajian terbabit.

Pun begitu, Nomura juga berpendapat bahawa kebimbangan ini dianggap tidak wajar kerana pusat pembuatan dunia banyak bergantung kepada negara Asia. China juga merupakan rakan dagang terbesar AS pada tahun lepas. Jika sekatan dikenakan oleh AS kepada China, negara-negara Asia yang lain juga akan terkena tempias daripada sekatan ini.

trump-asiaNegara yang paling terdedah kepada risiko ini termasuklah Korea Selatan dan Filipina. Trump telah mengkritik perjanjian perdagangan bebas 2012 dengan Korea Selatan kerana dikatakan telah memusnahkan hampir 100,000 pekerjaan Amerika. Beliau juga dikatakan akan memaksa Korea Selatan untuk memenuhi jaminan keselamatan yang telah diberikan oleh AS yang bakal menambah masalah fiskal buat negara tersebut.

Filipina juga mungkin menghadapi risiko sekatan imigresen memandang 35% rakyat Filipina yang bekerja di luar negara mencari rezeki di bumi Amerika. Dalam masa yang sama, kira-kira 31 peratus daripada aliran utama daripada jumlah kiriman wang pekerja disalurkan dari Amerika Syarikat.

Trump juga berjanji untuk mengembalikan pekerjaan dari Filipina pulang ke Amerika. Hal ini juga dikatakan boleh menarik balik kira-kira 9% daripada KDNK dari Filipina dalam tempoh dua tahun akan datang, kata Nomura.

Disamping itu, Trump juga berjanji untuk meningkatkan perbelanjaan fiskal bagi melindungi ekonomi AS yang akan berpotensi melonjakkan pertumbuhan dunia juga.

Bertitik tolak dari perkembangan ini, ahli ekonomi di Deutsche Bank AG berpendapat bahawa Asia akan menjadi antara yang terancam dengan peningkatan pertumbuhan AS nanti.

Alibaba Menukarkan Cuti Umum Single’s Day Kepada $14.3 Billion!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat