Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 11/4/2019

309

QSR Brands (M) Holdings Bhd (QSR Brands) menangguhkan penyenaraian semulanya di Bursa Malaysia yang dijangka mampu menjana sehingga AS$500 juta (RM2.05 bilion) berikutan pelabur berpotensi mempersoalkan penilaiannya, kata sumber kepada Reuters.

Anak syarikat milik penuh Vizione Holdings Bhd, Vizione Development Sdn Bhd menandatangani perjanjian penjualan saham untuk membeli kesemua kepentingan dalam Pembinaan Angkasa Permai Sdn Bhd bagi meneroka pembangunan hartanah.

Sunsuria Bhd telah mencadangkan untuk menaikkan sehingga RM61.3 juta melalui penempatan swasta, yang akan digunakan sebagai modal kerja am untuk projek-projek pembangunan harta tanah yang sedang berjalan dan akan datang.

Pemegang saham utama Seacera Bhd Datuk Tan Wei Lian telah menarik balik notis EGM bertarikh 28 Mac, yang bertujuan untuk menghapuskan dua pengarah.

London Biscuits Bhd bersedia menaikkan RM3.45 juta menerusi penerbitan tranche pertama penempatan persendiriannya. Dalam penerbitan bursa saham hari ini, pembuat kek dan biskut berkata lembaganya telah menetapkan harga terbitan untuk tranche berjumlah 10 juta saham pada 34.5 sen sesaham.

Axiata Group Bhd (Axiata) hari ini mengesahkan Mahkamah Agung Nepal telah mengeluarkan perintah penuh bertulis mengenai perintah lisan pada 6 Feb, 2019 berhubung litigasi kepentingan awam yang difailkan sekumpulan individu warga Nepal terhadap perjanjian pembelian kepentingan ekuiti dan pegangan kawalan Ncell Private Ltd (Ncell).

Rangkaian lapangan terbang kendalian Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB), melaporkan pertumbuhan aliran trafik meningkat sebanyak 3.1 peratus kepada 8.9 juta penumpang pada Mac 2019. Pertumbuhan itu membabitkan aliran 4.4 juta penumpang di lapangan terbang domestik dan 4.5 juta penumpang antarabangsa.

LKL International Bhd telah menandatangani perjanjian dengan Agrow Corporation Sdn Bhd untuk membentuk dan menggabungkan sebuah syarikat usaha sama untuk pengedaran produk perubatan terpilih di Malaysia. Kumpulan itu akan melabur RM250k untuk kepentingan 50% dalam syarikat usahasama yang dicadangkan ini.

Malaysia Marine and Heavy Engineering Holdings Bhd, dan rakan kongsi gabungannya, Hiap Seng Engineering Limited, telah memperoleh Perjanjian Perkhidmatan Master untuk mekanik statik mekanik dan penyelenggaraan mekanik mekanikal utama dari Petronas.

Pihak Berkuasa Pembangunan Tanah Persekutuan (Felda) akan mengkaji semula Perjanjian Pajakan Tanah (LLA) dengan FGV Holdings Bhd (FGV) untuk perjanjian yang lebih adil, kata Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Nextgreen Global Bhd, Nomura Holdings Inc, dan IHI Corporation sedang dalam perbincangan untuk perjanjian muktamad yang membawa kepada kerjasama Taman Teknologi Hijau di Pahang serta projek berpotensi lain di Negeri Sembilan dan Sarawak.

G3 Global Bhd telah bekerjasama dengan China Harbor Engineering Company Ltd dan SenseTime Group Ltd untuk menubuhkan taman kecerdasan tiruan (AI) pertama di Malaysia, dengan jumlah pelaburan melebihi USD1.0bn dalam tempoh 5 tahun akan datang.

Ketua pegawai eksekutif Daya Materials Bhd Datuk Lim Thean Shiang telah dilantik semula sebagai pengerusi kumpulan itu, berkuatkuasa serta merta.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat