Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 12/4/2019

294

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yakin hasrat Malaysia untuk mewujudkan jenama kereta nasional baharu adalah penting dan akan memesatkan lagi pembangunan industri automotif negara.

DRB-Hicom Bhd sedang mengadakan perbincangan dengan dua jenama kereta antarabangsa untuk memasang kenderaan mereka menerusi anak syarikatnya, Hicom Automotive Manufacturers (Malaysia) Sdn Bhd.

Eco World International Bhd membeli baki 20% yang tidak dimiliki oleh syarikat usaha sama Australia (JV) dari Salcon Bhd seharga AUD4.52 juta, kerana kedua-duanya berusaha untuk keluar dari perkongsian untuk mengubah semula sumber kewangannya.

Ta Win Holdings Berhad memeterai perjanjian usaha sama dengan pemegang saham untuk menubuhkan perniagaan perkilangan kabel baru. Perkongsian dengan Latitude Technology Sdn Bhd akan menggunakan teknologi penyinaran sinaran elektron inovatif.

Eastern & Oriental Berhad kini membina jambatan pertama dari Seri Tanjung Pinang Fasa 1 (STP1) ke Seri Tanjung Pinang Fasa 2A (STP2A).

Pengerusi bukan eksekutif Vizione Holdings Bhd Datuk Dr Raman Ismail telah meletak jawatan untuk mengejar kepentingan lain. Menurut Vizione Laporan Tahunan 2018, Raman, 59 tahun, telah dilantik ke jawatan sekarang pada 1 Oktober 2015.

Sarawak Corridor of Renewable Energy (Score) berjaya menarik kira-kira RM33.6bn pelaburan setakat ini terutamanya daripada sektor swasta. Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Koridor Serantau (Recoda), Datuk Ismawi Ismuni berkata terdapat 22 projek oleh sektor swasta dalam Score, yang kebanyakannya dari industri yang berintensifkan tenaga dan berat.

Naib Presiden Serantau Asia Pasifik IATA, Conrad Clifford menggesa kerajaan Malaysia mempertimbangkan semula dan tidak melaksanakan levi pelepasan kerana berpotensi mendatangkan lebih banyak kesan negatif kepada ekonomi negara.

Jabatan Audit Negara menekankan penurunan nilai yang tidak diiktiraf sebanyak RM88.9 juta dan hasil penjualan tanah sebanyak RM202.71 juta yang sepatutnya tidak diiktiraf dalam penyata kewangan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) untuk TK17.

Cahya Mata Sarawak Bhd yakin dapat memegang konsesi penyelenggaraan jalan di Sarawak yang berakhir pada Jun 2019. Ketua pegawai eksekutif kumpulan – syarikat Datuk Isaac Lugun berkata syarikat itu telah menjalankan aktiviti pembinaan dan penyelenggaraan umum untuk 6,260km jalan raya.

DRB-Hicom Bhd berhasrat untuk melengkapkan divestasi Alam Flora Sdn Bhd bernilai RM944.61 juta kepada Malakoff Corp Bhd menjelang akhir tahun ini, memandangkan pelaksanaan korporat tidak mendapat kelulusan pihak berkuasa yang diperlukan

Malayan Banking Bhd (Maybank) merancang untuk membiayai kira-kira RM50 bilion gadai janji dan pinjaman RM35 bilion kepada sektor perusahaan kecil dan sederhana (SME) dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Malaysia Marine and Heavy Engineering Holdings Bhd (MHB) berhasrat untuk meningkatkan pendapatan berulang menerusi usaha terbarunya dalam segmen perkhidmatan pemulihan loji

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat