Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 17/6//2019

300

Top Glove Corp Bhd, yang baru-baru memasuki pasaran Eropah, tidak lama lagi akan meneroka ke Amerika Syarikat untuk menjual sarung tangan biodegradable perdananya di tengah-tengah permintaan yang tinggi untuk produk hijau. Pengerusi Eksekutif Tan Sri Lim Wee Chai berkata syarikat itu mengenal pasti rakan perniagaan bagi kedua-dua pasaran Eropah dan Amerika Syarikat untuk memanfaatkan permintaan itu.

AirAsia Bhd dan syarikat penerbangan bajet serantau yang lain akan menghadapi pesaing yang kuat apabila China Eastern Airlines Company Ltd, salah satu daripada 10 syarikat penerbangan teratas di dunia, memperluaskan perjalanan udara bajetnya ke rantau Asia di luar China.

Telekom Malaysia Bhd. (TM) mengesahkan bahawa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) melawat ibu pejabatnya untuk mendapatkan maklumat tertentu yang melibatkan kes yang sedang berlaku. TM berkata, pihaknya ia akan terus memberikan kerjasama kepada SPRM.

UEM Sunrise Bhd akan mengurangkan pengeluaran kediaman dan pantai di Desaru, Johor kepada 228 ekar, dari 680 ekar untuk memulihara pendedahan dan had pendedahan. Ini bermakna harga tanah kini berkurangan kepada RM120.8 juta dari RM485.3 juta.

Eco World Development Group Bhd. (EWDG) dan PowerChina Group Ltd dari China berhasrat untuk mengukuhkan lagi kerjasama dengan membangunkan projek-projek infrastuktur berkaitan tenaga di negara ini pada masa akan datang. Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Chang Khim Wah berkata, PowerChina mempunyai keupayaan tinggi dalam bidang tenaga terutamanya tenaga hijau.

Lembaga Pengarah Boustead Plantations Berhad (BPB) hari ini menerima persaraan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), Chow Kok Choy, yang akan berkuatkuasa 31 Julai 2019. Dalam masa interim sementara Lembaga Pengarah Boustead memilih Ketua Pegawai Eksekutif yang baharu, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif BPB, Encik Mohamad Azlan Jaafar akan mengambil tempat sebagai pemangku CEO.

Pentamaster Corp Bhd mempelbagaikan untuk membekalkan sistem automasi kepada industri perubatan, elektronik pengguna dan logistik untuk meluaskan asas pendapatannya. Pengerusi kumpulan CB Chuah berkata bahawa cabang perniagaan baru akan menyumbang kira-kira 30% daripada pendapatan kumpulan pada tahun 2020.

Anak-anak syarikat KNM Group Bhd telah memperoleh 2 kontrak bernilai sejumlah RM27.7 juta untuk bekalan penukar haba sejuk di Nigeria dan Iraq masing-masing.

Shahul Hamid Mohd Ismail, Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Reach Energy Bhd, menjual satu lagi saham besar atau 5.73% kepentingan dalam kumpulan dalam urus niaga luar pasaran. Jualan itu mengurangkan kepentingannya dalam kumpulan itu kepada 11.66%.

Malaysia Airlines Bhd, mencatatkan peningkatan pendapatan 2% YoY untuk 1Q19 di tengah-tengah cabaran dan peningkatan persaingan dalam sektor penerbangan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat