Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 25/4/2019

267

HeiTech Padu Bhd telah memenangi dua kontrak untuk membangun dan menguruskan sistem meletak kereta pintar di Pulau Pinang dan Seberang Perai. Kumpulan itu menerima Surat Anugerah daripada Majlis Bandaraya Pulau Pinang dan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) semalam.

Amanah Pelaburan Hartanah IGB, yang memiliki Mid Valley Megamall dan The Gardens Mall di sini, mencatatkan kenaikan 0.9% dalam pendapatan harta bersih bagi suku pertama yang berakhir pada 31 Mac 2019 (1QFY19) kepada RM103.5 juta berbanding RM102.5 juta setahun yang lalu, kerana pendapatan sewa meningkat.

Gadang Holdings Bhd melaporkan keuntungan bersih RM13.3 juta untuk suku ketiga yang berakhir pada 28 Feb, penurunan 47.1% berbanding RM25.1 juta yang dicatatkan pada suku tahun yang sama tahun 2018.

Keuntungan bersih suku ketiga Vizione Holdings Bhd bagi tiga bulan yang berakhir pada 28 Feb, 2019 (3QFY19) lebih dua kali ganda kepada RM17.8 juta daripada RM8.1 juta setahun yang lalu, didorong oleh projek saluran paip kapal selamnya di Pulau Pinang dan Luar Negeri Projek Ring Road Sabah.

Bumi Armada Bhd telah membiayai semula pinjaman berjangka tidak bercagar sebanyak USD380 juta (RM1.6 bilion) dan kemudahan kredit pusingan sebanyak USD280 juta kepada kemudahan tunggal yang terdiri daripada kemudahan Tranche 1 sebanyak USD260 juta, dan kemudahan Tranche 2 sebanyak USD400 juta.

Boustead Plantations Bhd menjangkakan harga minyak sawit mentah (CPO) akan meningkat pada 2020, dari tinjauan konservatif antara RM2,200 dan RM2,300 se tan. Ini disokong oleh kekurangan minyak sayur pada tahun 2020 yang akan menyaksikan peningkatan permintaan minyak sawit mentah.

RHB Bank Bhd mensasarkan untuk memberi pembiayaan baru dan tambahan untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS) sebanyak RM31.0 bilion menjelang 2021. Pengarah Urusan Kumpulannya, Datuk Khairussaleh Ramli berkata, peruntukan itu adalah sebahagian daripada usaha RHB dalam menyediakan akses pembiayaan selari dengan usaha kerajaan untuk merangsang penyertaan ekonomi PKS ke peringkat lebih meluas.

MISC Bhd dijangka mencatat prestasi kewangan yang lebih kukuh mulai tahun ini, dengan lonjakan aliran tunai operasi bersih yang lebih ketara dalam tahun kewangan 2020. Presiden merangkap Ketua Pegawai Operasi Kumpulannya, Yee Yang Chien, berkata jangkaan itu disandarkan kepada beberapa pertimbangan, termasuk aset-aset yang diperoleh kumpulan pada 2018 hanya akan mula menyumbang kepada pendapatan syarikat mulai tahun ini.

Iris Corp Bhd menyaman bekas pengerusi Tan Sri Razali Ismail dan Datuk Nik Azman Mohd Zain dan bekas pengarah urusan dan ketua pegawai eksekutif kumpulan (Datuk Tan Say Jim, serta lima bekas ahli lembaga pengarah untuk kerugian yang berlaku berhubung dengan langganan Sempadan Control Solutions Ltd bernilai £ 2.1 juta (RM11.7 juta).

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat