Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 26/4/2019

275

Keuntungan bersih Syarikat Takaful Malaysia Keluarga Bhd meningkat sebanyak 37.8% kepada RM96.4 juta tahun ke tahun pada suku pertama yang berakhir pada 31 Mac, 2019. Ini didorong oleh pendapatan yuran Wakalah yang lebih tinggi berikutan pertumbuhan perniagaan dalam segmen takaful keluarganya.

FGV Holdings Bhd menafikan laporan berita yang menyatakan bahawa syarikat perladangan itu bertujuan untuk mengurangkan 6,000 pekerja dalam tempoh tiga tahun sebagai langkah mengurangkan kos, sambil mengoptimumkan aset di bawah pelan pemulihannya yang meluas. Ketua pegawai eksekutifnya Datuk Haris Fadzilah Hassan menjelaskan bahawa kumpulan itu tidak pernah bermaksud untuk menamatkan 6,000 pekerja, tetapi hanya merancang mengurangkan 10 peratus kos tenaga manusia setahun.

PT Bank CIMB Niaga Tbk, unit CIMB Group Holdings Bhd di Indonesia, melaporkan bahawa keuntungan bersih meningkat 7.6% tahun ke tahun kepada IDR944 bilion pada suku pertama berakhir 31 Mac, 2019 (1QFY19), disebabkan oleh pendapatan bukan faedah yang lebih tinggi serta peningkatan 19 mata asas dalam caj kredit.

Petronas Dagangan Bhd memperuntukkan sekitar RM500 juta bagi perbelanjaan modal tahun ini, peruntukan lebih besar berbanding RM300 juta tahun lalu, kata Pengerusi PDB, Datuk Md Arif Mahmood. Beliau berkata, sebahagian besar daripada capex itu akan digunakan bagi kerja menaik taraf stesen Petronas sedia ada kepada reka bentuk baharu yang lebih eksklusif dan menarik.

Nestle (Malaysia) Bhd memperuntukkan RM220 juta untuk perbelanjaan modal (capex) pada tahun ini, yang tertinggi dalam tempoh lima tahun, untuk meningkatkan pengeluaran. Ketua Pegawai Eksekutif Juan Aranols berkata RM100 juta diperuntukkan untuk menaik taraf kapasiti Milo di kilangnya di Chembong, Negeri Sembilan. Sementara baki RM120 juta adalah untuk menaik taraf kapasiti kilangnya yang lain.

Westports Holdings Bhd menjangka untuk mencapai pengeluaran kontena keseluruhan yang lebih tinggi pada 2019 dengan pertumbuhan yang datang dari kedua-dua pintu masuk dan kontena penghantaran trans. Pengarah Urusan Kumpulan, Datuk Ruben Emir Gnanalingam berkata pada hari Khamis Westports juga memuktamadkan butiran perancangan untuk pengembangan terminal kontena yang dicadangkan berjuta-juta.

Tropicana Corp Bhd telah menandatangani empat perjanjian pembangunan bersama untuk membangunkan empat buah tanah di Langkawi dan Pekan Nenas, Johor, dengan anggaran nilai pembangunan kasar sebanyak RM4.8 bilion.

Syarikat teknologi perubatan global, Edwards Lifesciences Ltd menubuhkan hub perniagaan serantau kedua di Kuala Lumpur dan akan melabur RM100 juta dalam tempoh lima tahun akan datang. Syarikat berpangkalan di California dengan permodalan pasaran sebanyak USD37billion berkata pada masa ini terdapat dua syarikat Malaysia yang merupakan pembekal global mereka – Supercomal Medical Products Sdn Bhd, yang merupakan anak syarikat 100% milik Supercomnet Technologies Bhd, serta SteriPack Asia Sdn Bhd.

Unit Willowglen MSC Bhd telah memperolehi kontrak bernilai RM62.9 juta dari Lembaga Utiliti Awam Singapura untuk menjalankan pembinaan dan penyelenggaraan di bawah air Sungai Johor. Di bawah bahagian pertama kontrak bernilai RM59.7 juta unit Willowglen Services Pte Ltd akan melibatkan pembinaan kawalan penyeliaan dan pengambilalihan data, kawalan dan sistem tambahan. Bahagian kedua kontrak bernilai RM3.2 juta akan melibatkan penyelenggaraan.

Unit NetX Holdings Bhd dan platform tiket dalam talian, BuyTickets Sdn Bhd merancang untuk membangunkan platform tiket acara yang dipertingkatkan. NetX berkata pada hari Khamis unitnya Gem Live Sdn Bhd akan menggabungkan acara yang disenaraikan di BuyTickets ke platform gaya hidup dan hiburan yang dilancarkan baru-baru ini.

Alam Maritim Resources Bhd anak syarikat milik penuh Alam Maritim (M) Sdn Bhd telah menerima kontrak pesanan perkhidmatan bernilai RM2.3 juta daripada FPSO Ventures Sdn Bhd untuk penyediaan tenaga kerja, peralatan, kenderaan yang dikendalikan dari jarak jauh dan kapal sokongan menyelam untuk pemeriksaan bawah air sebagai ganti operasi kering dok, untuk FSO Angsi.

Keuntungan bersih Aeon Credit Service (M) Bhd bagi suku keempat yang berakhir pada 28 Feb, 2019 (4QFY19) meningkat 6.45% kepada RM87.6 juta daripada RM82.3 juta pada tahun lalu berikutan pendapatan yang lebih tinggi, caj kewangan dan pendapatan yuran.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat