Berita Panas : Huawei Dah Tak Boleh Guna Android?

6,251

Pada hari Khamis yang lalu, pihak pentadbiran Amerika Syarikat telah mengambil keputusan drastik apabila Presiden Donald Trump telah mengeluarkan perintah eksekutif dengan mengisytiharkan darurat kebangsaan berhubung teknologi telekomunikasi dan perkhidmatan kerana ia dapat memberi ancaman terhadap teknologi Amerika Syarikat.

Hasil keputusan tersebut, syarikat telekomunikasi terkenal dunia Huawei dan entitinya telah disenarai hitamkan kerana terbabit dalam aktiviti yang bertentangan dengan kepentingan keselamatan negara Amerika Syarikat.

Kesan daripada itu, Huawei perlu mendapatkan lesen khas jika ingin menjual barangannya atau mendapatkan komponen barangan yang dihasilkan oleh Amerika Syarikat.

Pada hari ini 20/05/2019, Huawei bukan sahaja berhadapan tekanan dari Trump, tetapi terpaksa juga berhadapan dari Google. Google telah memilih untuk menunda jalinan kerjasama perniagaan yang melibatkan hardware dan sofware dengan Huawei.

Hal ini bermakna Huawei bakal kehilangan sokongan kemas kini untuk sistem operasi Android dan akses kepada semua perkhidmatan GApps seperti Play Store Gmail, dan YouTube.

Huawei hanya boleh mengakses Android melalui open source iaitu versi Android Open Source Project (AOSP) yang dapat digunakan oleh sesiapa sahaja. Namun Google tidak akan memberi bantuan dan perkhidmatan dalam bentuk apapun terhadap Huawei.

Perkara seperti ini akan mendatangkan kesan yang besar terhadap syarikat telekomunikasi kedua terbesar dunia itu pada masa akan datang. Bukan hanya itu, ramai pengguna Huawei juga akan terkesan dengan hal ini.

Untuk mereka yang menggunakan peranti Huawei tidak perlu terlalu khuatir kerana pengguna Huawei masih boleh menggunakan aplikasi Google, cuma kemas kini sistem operasi Android kemungkinan besar tidak akan hadir untuk Android Huawei jika hal ini terus berlangsung.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat