Biar Betul, Kitaran Kenaikan Kadar Faedah ECB Telah Berakhir?

357

Kitaran kenaikan kadar faedah oleh Bank Pusat Eropah kemungkinan telah berakhir kerana inflasi di seluruh zon eropah sedang berkurangan lebih cepat , kata ahli Majlis Pemerintah ECB, Mario Centeno, pada hari Rabu.

“Kita boleh mengharapkan bahawa kitaran kadar faedah telah selesai pada masa ini, dan dalam keadaan sekarang,” katanya kepada wartawan di Lisbon.

Beliau mengatakan keputusan ECB pada bulan September “menunjukkan kejelasan yang diperlukan dalam dasar monetari, dengan menyebut secara jelas bahawa tahap kadar faedah semasa adalah selaras dengan konvergensi inflasi dalam jangka menengah ke arah objektif” iaitu 2%.

ECB telah meningkatkan kadar faedah pada setiap mesyuaratnya sepanjang sepuluh mesyuarat yang lepas tetapi memberi isyarat untuk memberhentikan pada bulan Oktober. Ini secara tidak langsung memanaskan perbincangan dalam kalangan pembuat dasar sama ada autoriti monetari telah selesai menaikkan kadar faedah atau jika pengetatan lebih lanjut masih dalam pertimbangan.

Centeno memberi amaran bahawa walaupun kadar faedah nominal ECB mungkin kini boleh kekal stabil kerana inflasi yang merosot, kadar faedah sebenar yang memberi kesan langsung kepada syarikat-syarikat, isi rumah dan ekonomi dijangkakan akan meningkat. Faktor berikut memerlukan para penggubal untuk berhati-hati dalam membuat keputusan dalam masa terdekat”.

“Peralihan dasar monetari mengambil masa untuk melihat kesannya dan tidak memberi impak yang sama kepada semua negara pada masa yang sama,” tambah Centeno.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat