Biar Betul? Top Glove Bakal Disenarai Di Bursa Hong Kong?

472

Satu lagi syarikat tempatan bakal menempa nama di persada dunia.

Top Glove Corp Bhd telah mendapat kelulusan dari pemegang saham bagi rancangan untuk disenaraikan di Hong Kong yang dijangka akan dilaksanakan menjelang suku pertama tahun depan.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh syarikat pembuatan sarung tangan tersebut, mesyuarat agung bersama pemegang saham telah meluluskan resolusi yang menyokong penyenaraian di Bursa Saham Hong Kong (HKEx) dan menambah bahawa langkah seterusnya adalah untuk mendapatkan kelulusan daripada HKEx.

Pada Oktober lalu, Top Glove telah mengurangkan untuk kali kedua jumlah yang disasarkan untuk diperolehi daripada penyenaraian Hong Kong kepada HK$3.68 bilion atau US$473 juta dan ia berkurang daripada satu perempat daripada sasaran awalnya.

Menurut sumber, syarikat tersebut boleh mengumpul lebih kurang HK$4.24 bilion andai pilihan keseluruhan dilaksanakan sepenuhnya.

Top Glove pada mulanya merancang untuk mengumpul US$1.9 bilion namun hampir mengurangkan separuh sasaran pada April.

Top Glove berkata ia sedang meningkatkan modal untuk pertumbuhan perniagaannya, pengembangan geografi, pelaburan strategik, penggabungan dan pemerolehan secara akretif, automatif, kemudahan dan peningkatan mesin serta memperkukuh amalan dan inisiatif tadbir urus alam sekitar, sosial dan korporat.

Pelan penyenaraian tersebut telah tertangguh kerana ia telah dikenakan larangan import selama setahun oleh Kastam Amerika Syarikat (AS) atas dakwaan buruh paksa sebelum ia ditarik balik pada September selepas semakan menunjukkan Top Glove telah menangani semua petunjuk buruh paksa.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat