Bila Sebenarnya The Fed Akan Mula Kurangkan Kadar? Industri Kewangan Gergasi Tampil Beri Pandangan!

498

Laura Cooper, penganalisis strategi pelaburan makro di BlackRock, dan beberapa bank, termasuk Bank of America, menjangkakan tidak akan ada pengurangan kadar dalam beberapa bulan yang akan datang pada tahun ini. Bank Pusat Amerika Syarikat (Fed) telah mengekalkan kadar dana Fed pada 5.25%-5.5% untuk mesyuarat ketiga berturut-turut pada bulan Disember kerana inflasi terus menurun dan para penggubal the Fed mengharapkan “soft landing”.

Laura Cooper, penganalisis strategi pelaburan makro senior di BlackRock, dalam temuramah dengan Bloomberg pada 19 Januari, berkata Bank Pusat Amerika Syarikat (Fed) tidak akan memulakan pengurangan kadar pada bulan Mac. Beliau menambah jualan runcit minggu ini menunjukkan ketahanan ekonomi AS, dengan jelas menunjukkan Fed boleh menangguhkan pengurangan kadar.

Cooper menunjukkan inflasi masih di atas sasaran 2% mereka. Beliau mengharapkan Fed akan memulakan potongan kadar pada bulan Jun, lebih awal daripada European Central Bank (ECB). Beliau meramalkan Fed akan memotong kadar sebanyak 75-100 mata asas menjelang akhir tahun.

Bank of America dan penganalisis bank lain juga melaporkan penangguhan pengurangan kadar Fed hingga suku ketiga. Selain itu, penggubal Fed yang hawkish termasuk Presiden Bank Pusat Atlanta Raphael Bostic dan Gabenor Fed Christopher Waller menolak pertaruhan pelonggaran dasar yang agresif, meredakan jangkaan terhadap potongan kadar faedah pada bulan Mac. Data yang dikeluarkan pada hari Khamis menunjukkan tuntutan pekerjaan awal menurun secara mengejutkan kepada 187K, tahap terendah sejak September tahun lepas.

Untuk ECB, J.P. Morgan memajukan jangkaan bagi permulaan pengurangan kadar oleh European Central Bank (ECB) kepada bulan Jun dari sebelumnya pada bulan September. Kini, firma broker ini mengharapkan 100 mata asas (bps) pengurangan kadar menjelang akhir tahun berbanding 75 bps yang dijangka sebelum ini.

 

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat