Bitcoin Bangkit Mengganas Selepas Pengumuman The Fed! Apa Yang Berlaku?

985

Harga bitcoin didagangkan sekitar $24,000 pada hari Jumaat, mencecah paras tertinggi 6 minggu seiring dengan lonjakan dalam pasaran saham yang lebih tinggi.

BTC didagangkan di sekitar $24,412 pada hari Jumaat iaitu paras tertinggi dalam lebih daripada enam minggu sebelum jatuh keparas $23,481.17 semasa penulisan. Sejak mencapai paras yang tinggi, pemain pasaran mula mengambil keutungan dan akhirnya mendorong BTC didagangkan pada paras lebih rendah.

Lonjakan dalam pasaran kripto bermula selepas Rizab Persekutuan menaikkan kadar faedah pada hari Rabu sesuai dengan jangkaan iaitu sebanyak 75 matas asas dan dalam masa yang sama memberi isyarat bahawa kadar kenaikan tersebut boleh perlahan. Ini telah mendorong kenaikan dalam pasaran saham juga.

Dengan kata lain pemain pasaran telah mula mencerap maklumat kenaikan kadar faedah dan acap beberapa trend di indeks saham telah melakukan ‘breakout’.

Pergerakan dalam mata wang kripto telah didagangkan secara meluas sejajar dengan saham A.S. kebelakangan ini, khususnya Indeks saham Nasdaq yang telah melonjak mendadak dalam dua hari lepas.

Menurut Vijay Ayyar, naib presiden pembangunan korporat dan antarabangsa di bursa kripto Luno berpandangan bahawa, ‘ secara keseluruhan, saya berpandangan pasaran telah bertindak balas secara positif terhadap komen the Fed dan boleh dikatakan telah menetapkan harga dalam kebanyakan kenaikan kadar,”.

Secara keseluruhan bitcoin telah turun kira-kira 48% tahun ini dan kekal lebih daripada 60% daripada harga tertinggi sepanjang masa sebanyak $68,990.90 yang dilanda pada bulan November.

Pasaran kripto telah dihimpit dengan beberapa isu termasuk keruntuhan algoritma stablecoin terraUSD, yang mencetuskan beberapa peristiwa lanjutan yang membawa kepada kebankrapan platform pinjaman Celsius dan dana lindung nilai Three Arrows Capital.

Bitcoin telah berdagang dalam lingkungan sekitar $18,000 hingga lebih $24,000 sejak pertengahan Jun dan ini telah mejadi paras pengumpulan pemain pasaran.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat