Bitcoin Semakin Pulih dan Berjaya Menembusi Harga $9,000

703

Bitcoin kini berjaya menembusi harga $9,000 yang merupakan salah satu paras harga yang signifikan. Bitcoin membuat kenaikan sehingga 3.77% dalam tempoh masa 24 jam dengan dominasi matawang crypto ini berjumlah 38%. Bitcoin dianggap sebagai matawang paling berharga dengan modal pasaran semasa berjumlah $157 billion, tetapi jumlah ini masih jauh dari paras tertinggi yang pernah dicapai pada 2017 iaitu $320 billion.

Sebahagian besar matawang-matawang crypto 100 teratas merekodkan kenaikan dengan Ethereum kekal di tangga kedua di belakang Bitcoin dari segi modal pasaran, Ripple di tangga ketiga dan Bitcoin Cash di tangga keempat.

EOS pula melonjak ke tangga ke-lima dengan mencatat kenaikan 18.88% setakat ini dengan Neblio, Power Ledger dan Bitcoin Gold adalah antara matawang crypto yang paling banyak merekod keuntungan sejak 24 jam yang lepas.

Modal pasaran keseluruhan pasaran matawang crypto juga mencecah $421 billion selepas jatuh ke paras terendah $253 billion pada bulan lalu.

Pemain-pemain pasaran matawang crypto ketika ini sudah pasti menyasarkan kenaikan Bitcoin ke paras harga terpenting iaitu $10,000. Pergerakan menaik ini bermula sejak dua minggu yang lalu apabila Bitcoin dan altcoin (koin alternatif) mula membuat kenaikan.

Walaupun peningkatan ini sedikit sebanyak telah meyakinkan pasaran, tetapi harus diingat pemulihan harga belum lagi sepenuhnya dan banyak lagi ketidaktentuan dan halangan yang mungkin akan dihadapi oleh pasaran matawang crypto di masa hadapan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat