BoC Sudah Selesai Naikkan Kadar? Ini Pandangan Para Pakar Ekonomi!

230

Bank of Canada mungkin sudah selesai menaikkan kadar faedah dan akan mengekalkannya pada kadar 5.00% sekurang-kurangnya selama enam bulan, berdasarkan tinjauan Reuters terhadap pakar ekonomi yang mendapati majoriti mengharapkan pengurangan pada suku kedua tahun 2024 kerana ekonomi perlahan.

Sehingga beberapa hari yang lalu, prospek kenaikan kadar sebanyak satu perempat pada 25 Oktober masih menjadi risiko serius, tetapi laporan pada minggu ini yang menunjukkan penurunan inflasi lebih dari yang dijangka pada bulan September telah mengukuhkan pandangan bahawa kenaikan kadar untuk masa ini tidak diperlukan lagi.

Ekonomi menunjukkan tanda-tanda tekanan daripada peningkatan sebanyak 475 mata asas kadar faedah sejak awal 2022, yang kemungkinan memberi alasan kepada penggubal dasar untuk menunggu dan melihat sejauh mana keputusan kadar faedah sebelum ini akan mengurangkan permintaan dan memburukkan lagi pasaran hartanah yang sudah perlahan.

Pada masa yang sama, pasaran buruh Kanada masih kukuh, dengan pertumbuhan upah yang tinggi pada bulan September, yang telah memberikan keyakinan kepada Gabenor BoC, Tiff Macklem, bahawa walaupun ekonomi perlahan, ia tidak menuju ke kemelesetan yang serius.

Dua puluh sembilan daripada 32 pakar ekonomi mengharapkan tiada perubahan kepada kadar semalaman bank pusat sebanyak 5.00%, manakala tiga yang lain mengharapkan kenaikan sebanyak 25 mata asas.

“Keputusan kadar Bank of Canada minggu ini akan menjadi pengendali yang konservatif,” kata Randall Bartlett, Pengarah Kanan Ekonomi Kanada di Desjardins.

“Ia akan mengakui bahawa ekonomi telah perlahan lebih cepat daripada yang dijangkakan kembali pada bulan Julai dan inflasi pada bulan September, terutamanya inflasi teras, menunjukkan kadar perlahan yang memberi kita ruang untuk optimisme.”

Disisi lain, dua pertiga majoriti, iaitu 20 daripada 30, melihat Bank of Canada akan menurunkan kadar semalaman sekurang-kurangnya sekali sebelum akhir Jun 2024. Ini adalah nisbah yang sedikit lebih tinggi daripada dalam tinjauan yang diterbitkan pada minggu ini mengenai jangkaan kadar untuk Federal Reserve Amerika Syarikat, yang mengawasi ekonomi yang lebih teliti.

Keputusan terkini mengenai pandangan perniagaan Bank of Canada menunjukkan keadaan terlemah sejak pandemik COVID-19, menegaskan kebimbangan bahawa ekonomi mungkin akan menghadapi masalah dalam bulan-bulan akan datang.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat