BOC Umum Kenaikan Kadar, Ini ‘Petunjuk’ Baru Perlu Diketahui Pasaran!

600

Bank Pusat Kanada mengambil keputusan untuk menaikkan kadar faedah sebanyak suku peratusan mata dan memberi indikasi bahawa akan lebih banyak kenaikan akan berlaku. Langkah ini adalah bagi mengimbangi paras inflasi yang kian menaik.

Para penggubal dasar yang diketuai oleh Gabenor Tiff Macklem meningkatkan penanda aras semalaman kepada 0.5% pada keputusan hari Rabu di Ottawa sesuai dengan jangkaan. Para penggubal dasar juga mengatakan bahawa mereka menjangkakan untuk meningkatkan kos pinjaman dengan lebih banyak kerana tekanan inflasi yang tinggi, tetapi mengelak daripada memulakan pembelian bon kerajaan mereka.

Pergerakan kadar itu adalah peningkatan pertama dalam kos pinjaman sejak 2018. Pasaran mempertaruhkan kadar dasar semalaman Bank of Canada akan mencecah setinggi 1% menjelang Jun, dan 1.75% pada akhir tahun depan.

“Memandangkan ekonomi terus berkembang dan tekanan inflasi kekal tinggi, Majlis Pentadbiran menjangkakan kadar faedah perlu terus meningkat,” kata pegawai dalam salah satu kenyataan.

Bank pusat itu menyedari bahawa pencerobohan Rusia ke atas Ukraine telah mewujudkan “sumber utama ketidakpastian baharu,”. Perkara ini dan risiko inflasi dapat menghambat pertumbuhan ekonomi.

Walaubagaiamanapun, tekanan harga pada ketika ini menjadi perhatian utama. Dengan inflasi sudah ‘jauh melebihi’ sasaran 2% bank dan kenaikan harga menjadi lebih meluas,para penggubal polisi berpendapat bahawa risiko berpotensi untuk meningkat.

Walaupun terdapat beberapa spekulasi Bank of Canada untuk mengecilkan kunci kira-kiranya, bank pusat itu memilih untuk meneruskan dasar yang mengekalkan pegangan bon kerajaannya buat masa ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat