BoE Berada Dalam Dilema Besar, Risiko Inflasi & Kemelesetan Semakin Tinggi!

182

Bank of England cuba mengekang kadar inflasi yang berkembang lebih tinggi di Britain berbanding di Amerika Syarikat dan zon Eropah tanpa mengheret ekonomi ke dalam kemelesetan selepas telah meningkatkan kos pinjaman sebanyak 12 kali ganda sejak akhir 2021.

BoE dijangka menaikkan kadar semula, kepada 4.75% daripada 4.5%, pada 22 Jun selepas inflasi perlahan kurang daripada yang diharapkan pada April. Pelabur melihat kira-kira 60% peluang bahawa Kadar Bank akan meningkat kepada 5.5% pada akhir tahun ini.

Di bawah ialah ringkasan faktor yang dipertimbangkan oleh BoE semasa ia menghampiri mesyuarat seterusnya.

1. Inflasi

CPI jatuh kepada 8.7% dalam terma tahunan pada bulan April, turun daripada 10.1% pada bulan Mac tetapi lebih tinggi daripada ramalan BoE sebanyak 8.4%. Ia adalah yang tertinggi bersama antara G7.

Penganalisis kebanyakannya menjangkakan Kadar Bank akan memuncak pada 5.0%.

2. Jangkaan Inflasi

Jangkaan orang ramai terhadap inflasi dalam tempoh lima hingga 10 tahun – yang diawasi dengan teliti oleh bank pusat – merosot pada Mei ke paras terendah dalam hampir dua tahun pada 3.5%, berdasarkan tinjauan oleh bank A.S. Citi dan firma pengundian YouGov.

3. Gaji

Tinjauan BoE yang sama menunjukkan perniagaan merancang untuk menaikkan gaji sebanyak 5.2% sepanjang tahun akan datang, turun daripada jangkaan 5.4% pada April dan terendah sejak Julai 2022.

4. Inflasi dalam pasaran buruh

Terdapat beberapa tanda pengurangan tekanan itu baru-baru ini. Lebih ramai orang berusaha untuk kembali bekerja dalam tiga bulan pertama tahun ini, mengurangkan kadar ketidakaktifan Britain dan mengurangkan keperluan untuk majikan menaikkan gaji untuk menarik pekerja.

5. Risiko Kemelesetan ekonomi

Ekonomi Britain setakat ini menafikan ramalan kemelesetan yang dibuat hanya beberapa bulan lalu, tetapi ia kekal rapuh dan lonjakan baru-baru ini dalam jangkaan kos pinjaman yang lebih tinggi mungkin masih menyebabkan ia mengalami penguncupan tahun ini.

Keluaran dalam negara kasar Britain telah pulih daripada pandemik Covid-19 dengan lebih perlahan daripada semua ekonomi G7 lain yang menghalang Jerman, menurut data untuk tiga bulan pertama 2023.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat