BoE Putuskan Untuk Kekalkan Kadar! Namun ‘Hint’ Terbaru Ini Undang Perhatian

238

Bank England mengambil langkah untuk menurunkan kadar faedah, ketika seorang pegawai kedua menyokong pengurangan dan Gabenor Andrew Bailey mengatakan lebih banyak pengurangan mungkin akan dilaksanakan daripada yang dijangka oleh pelabur.

Pada hari Khamis, Bank England (BoE) mengumumkan bahawa Jawatankuasa Dasar Kewangan Monetari (MPC) memutuskan dengan mengundi 7-2 untuk mengekalkan kadar pada paras tertinggi dalam 16 tahun pada 5.25%, selepas Timbalan Gabenor Dave Ramsden menyertai Swati Dhingra dalam mengundi untuk pengurangan kepada 5%.

Para penganalisis yang ditemubual oleh Reuters kebanyakkannya menjangkakan perpecahan 8-1 yang lain untuk mengekalkan kadar.

Sterling susut berbanding US dolar dan euro selepas pengumuman tersebut sementara hasil bon kerajaan British jatuh dengan banyak kerana pelabur menambah taruhan mereka pada pengurangan kadar BoE di hadapan.

Bailey memberitahu sidang akhbar bahawa adalah mungkin bahawa BoE perlu mengurangkan kadar lebih daripada yang dijangka oleh pasaran. Keputusan dasar BoE seterusnya adalah pada 20 Jun.

MPC kini telah mengekalkan kadar pada enam mesyuarat berturut-turut. Pengurangan pertama sejak Mac 2020 adalah pada awal wabak COVID-19 – boleh memberikan dorongan potensi bagi Perdana Menteri Rishi Sunak.

Beliau memberitahu pengundi bahawa ekonomi sedang mengalami perubahan tetapi berhadapan kesukaran untuk mengurangkan keunggulan Parti Buruh pembangkang dalam tinjauan menjelang pilihan raya pada akhir tahun ini.

“Jawatankuasa akan menimbangkan pelepasan data yang akan datang dan bagaimana data ini memberi maklumat kepada penilaian bahawa risiko kekalnya inflasi semakin berkurang,” lapor BoE.

“Pada dasarnya, Jawatankuasa akan menyemak berapa lama kadar bank perlu dikekalkan pada paras semasa.”

Paul Dales, pakar ekonomi utama UK di Capital Economics, mengatakan BoE memberikan indikasi bahawa ia semakin hampir untuk mengurangkan kadar. “Kami berpendapat beberapa data inflasi dan upah yang perlahan mungkin mencukupi untuk memaksa ia mengurangkan kadar pada mesyuarat seterusnya pada Jun, jika tidak pada mesyuarat berikutnya pada Ogos,” kata Dales.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat