BOJ Dijangka Kekalkan Kadar Faedah Negatif Di Tengah Spekulasi Stimulus

252

Ketika Bank of Japan (BOJ) bersiap sedia untuk mesyuarat dasar minggu ini, persoalan muncul sama ada ia akan mengekalkan pendirian kadar faedah negatif atau cuba menyesuaikan takrif imbuhan hasil rujukannya.

Sejak Gabenor Kazuo Ueda memegang jawatan pada April lalu, beliau secara konsisten telah menolak kemungkinan perubahan dasar yang ketara, menekankan kebimbangan beliau tentang kelestarian pertumbuhan harga di Jepun yang terkini.

Dengan mengekalkan dasar moentari yang longgarnya, BOJ akan kekal berbeza dengan rakan sejawat utamanya yang telah mengambil pendekatan lebih agresif dengan menaikkan kadar untuk menangani inflasi yang meningkat.

Walaupun terdapat tekanan untuk BOJ menyesuaikan dasarnya dengan trend global, skeptisisme Ueda yang berterusan mengenai trajektori pertumbuhan harga di Jepun telah menyebabkan bank pusat itu tetap pada landasan yang berbezanya.

Apabila keadaan ekonomi global berubah dan bank pusat lain mengambil pendekatan yang berbeza, pendirian BOJ terhadap dasar monetari tetap menjadi tajuk perhatian bagi peserta pasaran dan pembuat dasar.

Keputusan sama ada untuk mengekalkan kadar faedah negatif atau menerokai penyesuaian potensi terhadap takrif imbuhan hasil membawa implikasi penting terhadap prospek ekonomi Jepun dan dinamik pasaran.

Apabila mesyuarat dasar BOJ berlangsung, pemerhati pasaran akan mengawasi dengan teliti kenyataan Gabenor Ueda dan isyarat dasar untuk menilai langkah seterusnya bank pusat tersebut.

Trajektori ekonomi Jepun dan dinamik inflasi akan memainkan peranan penting dalam membentuk keputusan dasar masa depan BOJ ketika ia menavigasi landskap yang rumit dengan cabaran ekonomi dan pergeseran dasar monetari global.

Log Masuk/Daftar Akaun Saracen Markets Dan Dapatkan Akses Dokumen MARKET OUTLOOK Yang Menjadi Rujukan Institusi Dan Pedagang Profesional. Log Masuk Sekarang – KLIK DI SINI

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat