Bukan Biasa-biasa Peningkatan Jualan Kereta China!

275

Jualan kereta China telah mencatatkan peningkatan 6 bulan berturut-turut, melonjak semula 12.8% pada bulan September ketika pasaran kenderaan terbesar di dunia pulih semula dari tahap terendah semasa lockdown akibat daripada penularan wabak Covid-19.

“Golden September, Silver October”, merupakan slogan yang menujukkan titik penjualan yang tinggi untuk industri ini, dengan pengguna berusaha untuk melakukan pembelian setelah berbulan-bulan tidak berkunjung ke bilik pameran kereta.

Menurut Persatuan Pengilang Automobil China (CAAM), kadar penjualan telah mencapai sebanyak 2.57 juta kenderaan bulan lalu tetapi masih turun 6.9% untuk tahun ini hingga 17.12 juta kenderaan.

Manakala penganalisis Haitong International Shi Ji, momentum pertumbuhan telah meluas ke October Golden Week, kerana penjualan runcit melebihi jangkaan peniaga.

Pameran automatik Beijing, acara promosi, dan polisi baharu telah diperkenalkan oleh pemerintah daerah untuk menyokong sektor berkenaan bagi membantu pertumbuhan penjualan pada bulan September.

Berikutan dengan itu, penjualan kenderaan penumpang meningkat sebanyak 8% pada bulan September. Geely Automobile Holdings Ltd, Great Wall Motor Co Ltd, dan Toyota Motor Corp adalah antara syarikat yang mencatat pertumbuhan dua digit.

Selain itu, kenderaan tenaga baru (NEV) menunjukkan prestasi yang baik dengan penjualan melonjak 67.7% kepada 138,000 untuk keuntungan ketiga berturut-turut. Untuk pengetahuan semua, NEV termasuk kenderaan elektrik elektrik, hibrid elektrik petrol-plug, dan kenderaan sel bahan bakar hidrogen.

Syarikat pembuat NEV seperti Nio Inc dan Xpeng Inc yang merupakan pembekal China serta syarikat asing seperti AS Tesla Inc  telah mengembangkan kapasiti pembuatan di China di mana kerajaan secara agresif mempromosikan kenderaan yang mesra alam sekitar untuk mengurangkan pencemaran udara.

Tesla hari ini  telah menurunkan harga sedan Model S sekitar 4% di Amerika Syarikat serta pasaran utama lain seperti China. Tesla juga mengurangkan harga permulaan sedan Model 3 buatan China bulan ini sekitar 8% kepada 249,900 yuan.

Untuk trak dan kenderaan komersial lain, yang merupakan kira-kira seperempat dari keseluruhan pasaran, penjualan melonjak 40% pada bulan September, didorong oleh pelaburan pemerintah dalam infrastruktur.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat