Bukankah USD Sepatutnya Melemah Jika Trump Menang? Mungkin Inilah Sebabnya !

98

Berakhir sudah pilihanraya presiden US yang berpihak kepada Donald Trump dengan undian majoriti sebanyak 276 electoral votes mengalahkan calon Demokrat Hillary Clinton. Pasaran pada hari Rabu sewaktu sesi Asia, bergerak mengikut jangkaan yang dibuat sebelum ini oleh sebahagian besar penganalisis pasaran. Trump pada hari ini mendominasi undian sejak permulaan pengiraan undian sejak pukul 10 pagi Rabu sehinggalah beliau secara rasmi memenangi pilihanraya presiden.

Kita dapat melihat USD pada pembukaan sesi Asia sekitar pukul 8 pagi menguat berbanding matawang utama dunia yang lain pada julat yang agak besar. EUR/USD pada mulanya meningkat hampir 300 pip berikutan prospek kemenangan Trump sebelum jatuh hampir 370 pip. Sebelum ini penganalisis menjangkakan USD akan melemah jika Trump menang, namun EUR/USD bergerak melawan jangkaan sebahagian besar penganalisis pasaran dunia.

Apa sebenarnya yang telah berlaku? Kenapa jangkaan penganalisis meleset? Ataupun adakah yang berlaku ini adalah kesan sementara sahaja sebelum USD melemah semula? Inilah persoalan yang bermain di benak para trader seluruh dunia. Mari kita lihat sebab-sebab yang munasabah dari segi teori dan sentimen semasa.

Teori Makroekonomi

Dari segi Makroekonomi dalam teori Real Business Cycle, potongan cukai ke atas pulangan modal (korporat) memberi insentif kepada pelabur untuk menambahkan pengeluaran. Trump berpendirian cukai korporat mengurangkan potensi syarikat-syarikat di US untuk berkembang. Beliau mendakwa syarikat lokal meninggalkan US dan memindahkan operasi ke luar Negara disebabkan faktor cukai korporat yang terlalu tinggi.

Untuk rekod cukai korporat US adalah antara yang tertinggi di dunia. Oleh itu, potongan cukai yang akan dibuat dalam pemerintahan Trump nanti mampu meningkatkan keuntungan syarikat dan seterusnya meningkatkan pengeluaran melalui pengembangan operasi syarikat. Syarikat yang semakin berkembang akan menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi Negara US dan tidak lupa juga pengembangan operasi memerlukan pekerja yang lebih ramai.

Oleh itu, potongan cukai korporat bukan sahaja memberi potensi kepada peningkatan pengeluaran tetapi juga akan meningkatkan peluang pekerjaan yang lebih banyak di US. Ekonomi yang semakin baik akan menyebabkan ramai pelabur masuk ke pasaran US seterusnya meningkatkan nilai US dolar.

Sentimen semasa

Sejurus sahaja Trump selesai berucap selepas beliau diumumkan memenangi pilihanraya, pasangan matawang EUR/USD jatuh secara mendadak. Bukankah kemenangan Trump akan melemahkan USD?

Hal ini disebabkan faktor sentimen semasa dimana dalam ucapannya, beliau mengatakan “saya akan membuat perjanjian perdagangan yang adil dengan Negara lain”. “saya akan pastikan pertumbuhan ekonomi US meningkat dua kali ganda”. “saya akan menumpukan kepada pembangunan infrastuktur seperti jalanraya, hospital, kemudahan awam yang lain dimana rakyat kita sendiri yang akan membangunkannya”.

Selesai sahaja beliau berucap EUR/USD jatuh sebanyak 300 pip yang menandakan USD menguat berbanding matawang Euro.

Dapat dilihat dalam ucapan Trump ini beliau serius dalam aspek pertumbuhan ekonomi US yang rendah dan berjanji akan meningkatkan pertumbuhan ekonomi sebanyak dua kali ganda. Ucapannya tentang pembangunan infrastruktur adalah bertepatan dengan teori pembangunan ekonomi kerana secara umumnya akan memberi peluang kepada bertumbuhnya peluang-peluang pekerjaan yang baru dan peluang perniagaan di sekitar kawasan pembangunan yang dibuat.

Tidak lupa juga, Trump adalah seorang ahli korporat yang berpengalaman dan beliau dulihat mampu membawa peningkatan ekonomi dalam sektor korporat. Kesimpulannya, segala aspek yang mampu meningkatkan ekonomi US akan meningkatkan nilai US dolar kerana menjadi tarikan kepada pelabur-pelabur di seluruh dunia.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat