Bursa Global Terumbang Ambing! Data NFP Hadir Mainkan Penentu Penting

426

Saham mengalami pulih pada pagi Jumaat berikutan sesi terburuk indeks dalam lebih dari setahun ketika peniaga menilai laporan pekerjaan Mac.

S&P 500 naik 0.4%, manakala Dow Jones Industrial Average meningkat 55 mata, atau 0.1%. Nasdaq Composite yang diperkayakan teknologi meningkat 0.4%.

Pertumbuhan pekerjaan mencapai 303,000 pada bulan Mac, yang lebih baik daripada jangkaan, manakala kadar pengangguran datang pada 3.8% untuk bulan tersebut, seperti yang dijangkakan. Nonfarm payrolls dijangka meningkat sebanyak 200,000, berdasarkan anggaran Dow Jones. Upah meningkat 0.3% bagi bulan tersebut dan 4.1% dari setahun yang lalu, kedua-duanya selaras dengan anggaran.

Hasil bon melonjak dan harga saham turun dan naik selepas laporan. Pelabur berbelah bahagi antara mahu ekonomi yang kukuh untuk menyokong pertumbuhan pendapatan syarikat yang lebih lanjut dengan kemahuan pasaran pekerjaan yang lebih lemah yang akan memberi lampu hijau kepada Federal Reserve untuk mula mengurangkan kadar faedah.

“Laporan ini menekankan pengukuhan pasaran kerja dalam konteks yang lebih luas bagi ekonomi AS yang terus kekal berdaya tahan terhadap kesan kadar yang lebih tinggi,” kata Joe Gaffoglio, Presiden Pengurusan Modal Mutual of America.

Pasaran saham kembali pulih pada Jumaat ini selepas jualan di Wall Street semasa sesi dagangan pada hari Khamis. Dow Jones merosot kira-kira 530 mata, atau 1.35%, menandakan penurunan harian terbesarnya sejak Mac 2023 dan sesi kerugian berturut-turut keempatnya. Saham telah lemah pada minggu ini kerana kadar cenderung meningkat.

S&P 500 dan Nasdaq Composite merosot masing-masing sebanyak 1.23% dan 1.4%, masing-masing. Ketiga-tiga saham utama didagangkan di kawasan merah pada awalnya ketika harga minyak mentah melonjak dan Presiden Fed Minneapolis Neel Kashkari mempersoalkan sama ada kadar faedah patut turun di tengah inflasi yang masih tinggi.

“Dalam jangka pendek, ekuiti mungkin terdedah kepada beberapa pengumpulan aset selepas pulangan suku pertama yang kukuh,” kata Terry Sandven, pakar strategi ekuiti utama di Pengurusan Kekayaan Bank Amerika Syarikat. “Penarikan sederhana akan berada dalam aliran biasa dan aliran pasaran yang menaik.”

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat