Bursa Malaysia Naik Taraf Dengan Perkhidmatan Digital Baharu

357

Bursa Malaysia Bhd telah menyediakan perkhidmatan baru yang mana boleh digunakan pelabur untuk melanggan penerbitan hak secara elektronik (eRights) pada aplikasi mudah alih Bursa Anywhere.

Meneliti kepada fakta Bursa Malaysia, dengan penambahan perkhidmatan (eRights) pelabur tidak lagi memerlukan borang langganan hak fizikal dan perjalanan ke bank atau pejabat pos untuk pembayaran.

Tidak dengan itu sahaja, bursa juga mengatakan bahawa perkhidmatan eRights ini mampu menyediakan kaedah yang bermanfaat bagi pendeposit dalam aplikasi dan membuat pembayaran untuk terbitan hak secara elektronik di aplikasi Bursa Anywhere.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Bursa Malaysia, Datuk Muhamad Umar Swift mengatakan bahawa dengan adanya ciri-ciri baru ini, ia mungkin dapat menggunakan permohonan sekuriti hak tersalah letak atau ditangguhkan selama perkhidmatan melalui pos.

“Sebarang pengembalian wang yang timbul dari lebihan permohonan saham akan terus dikreditkan ke dalam akaun bank pelabur dan tidak lagi seperti sebelum ini yang mesti menunggu cek pengembalian wang yang dihantar melalui pos,” katanya.

Bursa Anywhere juga digunakan sebagai aplikasi mudah alih yang boleh digunakan untuk memberikan akses kepada pelabur dalam menguruskan akaun sistem simpanan pusat (CDS) mereka dari jauh.

Selain menggunakan perkhidmatan eRights, ia mengatakan aplikasi ini juga dapat menggunakan pembukaan akaun CDS, langganan e-dividen serta pengaktifan semula akaun tidak aktif.

Setakat ini, sejak aplikasi Bursa Anywhere dilancarkan pada bulan Jun 2019, ia telah memperoleh lebih dari 190,000 muat turun.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat