Cadangan Dana $94 Bilion ‘Duit Poket’ Shinzo Abe Cetus Kontroversi

691

Dana yang bernilai $94 bilion (10 trilion Yen) yang boleh dituntut tanpa pemantauan parlimen mendapat jolokan ‘duit poket’ Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe oleh para pembangkang kerana kekhuatiran terhadap jumlah yang terlalu besar.

Menurut Shinzo Abe, jumlah wang tersebut akan membantu pihak kerajaan untuk menangani kesan wabak pandemik Covid-19 dan penggunaannya akan dilaporkan kepada parlimen berdasarkan keperluan dan masa yang bersesuaian.

Cadangan jumlah $94 bilion juga sebenarnya sebahagian daripada pakej rangsangan kedua berjumlah $1.1 trilion yang dijangka akan diluluskan pada Jumaat.

Dikatakan jumlah tersebut mempunyai nilai 20 kali lebih tinggi daripada jumlah perbelanjaan pendidikan dan pertahanan dan telah menimbulkan pelbagai persoalan dalam kalangan birokrat yang peduli terhadap bagaimana wang itu akan dibelanjakan.

Isu ini juga menerima pandangan yang berbeza oleh mereka yang pakar. Penganalisis politik bebas, Atsuo Ito menyifatkan tindakan ini membawa Jepun kepada masalah yang lebih besar dengan pembaharuan fiskal sukar dicapai dan generasi akan datang terpaksa menggalas beban kos perbelanjaan tersebut.

Berbeza pula dengan Ketua Ekonomi di NLI Research Institute, Yasuhide Yajima yang bersetuju dengan tindakan Abe kerana dana itu adalah satu keperluan untuk berhadapan dengan sebarang perkara yang tidak dijangka.

Sebelum ini, cadangan dana yang mendapat pengecualian daripada parlimen merupakan dalam jumlah yang kecil. Wujudnya dana yang lebih tinggi daripada dana kecemasan semasa gempa bumi dan Tsunami pada 2011, mencetuskan kebimbangan jika selepas ini akan menjadi satu kebiasaan.

Jepun berusaha mengawal perbelanjaan negara walaupun dalam keadaan baik. Tetapi kini negara itu mula mengumpul hutang, menjadikan negara tersebut memiliki hutang terbesar dalam kalangan negara-negara industri dengan jumlah dua kali lebih tinggi daripada ekonominya, $5 trilion.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat