China & Australia Akhirnya Putuskan Untuk Perkukuhkan Jalinan Kerjasama!

272

Presiden China, Xi Jinping, menyatakan pada hari Isnin bahawa hubungan “sihat dan stabil” dengan Australia berkhidmat untuk kepentingan kedua-dua negara, dan bahawa penting untuk melanjutkan hubungan strategik.

Manfaat bersama adalah apa yang diinginkan China, kata Xi kepada Perdana Menteri Australia, Anthony Albanese, pemimpin Australia pertama yang melawat Beijing sejak tahun 2016, ketika kedua-duanya bertemu di Great Hall of the People di pusat ibu negara China.

“Hubungan yang kukuh antara China dan Australia “akan memberi manfaat pada masa depan,” kata Albanese kepada Xi dalam pertemuan mereka.

Dalam lawatannya, Albanese mencuba membaiki hubungan antara kedua-dua negara itu selepas perselisihan dalam beberapa tahun terakhir atas isu-isu yang berkisar dari kebimbangan keselamatan hingga asal-usul COVID-19 – yang menyebabkan sekatan oleh China ke atas produk Australia termasuk arak, barley, dan daging lembu.

Pada hari Isnin ini, Albanese singgah di Beijing, mengikuti jejak langkah pemimpin Australia pertama yang melawat China lima dekad yang lalu ketika hubungan diplomatik sedang dibina.

Selama beberapa dekad, China dan Australia membina hubungan melalui perdagangan, dengan Beijing menjadi rakan komersial terbesar Canberra dengan pembelian makanan dan sumber semulajadi Australia.

Namun, hubungan tersebut merosot selepas Australia pada tahun 2017 menuduh China campur tangan dalam politiknya. Pada tahun berikutnya, Australia melarang peralatan daripada syarikat teknologi China, Huawei Technologies Co untuk rangkaian 5Gnya atas dasar keselamatan negara.

Tetapi Albanese mengambil langkah untuk menstabilkan hubungan setelah menjadi perdana menteri pada Mei tahun lalu dan berjumpa dengan Xi di pinggir sidang G20 di Indonesia pada November.

China segera mengurangkan halangan perdagangan, membenarkan import arang batu pada Januari dan mengakhiri tarif gandum pada bulan Ogos. Pada bulan lalu, Beijing bersetuju untuk meninjau tarif pelabuhan sebanyak 218% ke atas arak Australia.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat