Coinbase Singkirkan XRP, Rupanya Ada Motif Tersirat!

324

“Agaknya apa motif Coinbase sampai bertindak sebegitu?”

Sejak kebelakangan ini, Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) Amerika Syarikat (AS) yang semakin bertindak agresif terhadap bursa mata wang kripto telah mentakrifkan hampir 50 aset digital sebagai sekuriti.

Bagaimanapun, tuntutan mahkamah antara Ripple (XRP) dan SEC sehingga kini masih menjadi isu hangat susulan keputusan pengakhirannya mampu beri kejelasan lebih lanjut kepada para pelabur berhubung peraturan kripto.

Pemegang XRP baru-baru ini mendakwa bursa kripto Coinbase mempunyai motif buruk di sebalik tidak menyenaraikan semula aset digital tersebut.

Umum mengetahui bahawa banyak pemegang XRP turut memohon untuk memiliki kembali token XRP di bursa AS dengan hashtag ‘RelistXRP’ menjadi viral di Twitter.

Menurut seorang peminat kripto bernama Bill Morgan, Coinbase yang tidak menyenaraikan XRP mempunyai motif berbeza susulan bursa kripto tersebut tetap membenarkan perdagangan aset digital lain walaupun diiktiraf sebagai sekuriti oleh SEC.

Morgan juga berkata bahawa Ketua Pegawai Undang-undang (CLO) Coinbase iaitu Paul Grewal adalah sangat tidak konsisten dalam melindungi kripto.

Sebagai rekod, Summary Judgement dalam tuntutan mahkamah XRP yang dijangka akan berlangsung pada tahun 2023 mampu menyebabkan bursa kripto mengubah keputusan penyenaraian dilakukannya pada masa ini.

Sudah sedia maklum harga BTC yang berjaya melepasi $31,000 kini berlegar-legar di paras tersebut, tetapi penganalisis menjangkakan seluruh pasaran kripto mungkin menyaksikan pergerakan perlahan sedikit dalam dua bulan akan datang sebelum berlepas pada suku terakhir 2023.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat