Dah Kantoi Baru Nak Buat, Meta Perkenalkan Alat Pengawasan Ibu Bapa Pada Platformnya

283

‘Jika tak dikawal, makin membahayakan generasi muda sekarang ini yang mudah terpengaruh dengan trend yang tidak sihat.’

Meta Platform Inc, syarikat pemilik gergasi media sosial dunia, akan membenarkan ibu bapa menjejaki jumlah masa yang dihabiskan oleh anak-anak mereka pada platfrom Instagram.

Menambah madu kepada berita tersebut, pihak Meta juga bakal melancarkan fungsi pengawasan ibu bapa pada headset Quest Virtual Reality keluarannya.

Alat tersebut membolehkan ibu bapa memantau akaun Instagram anak-anak mereka dan menetapkan had masa penggunaannya.

Sebagai makluman, fungsi pengawasan ibu bapa tersebut adalah sebahagian daripada janji pihak Meta untuk melindungi pengguna kanak-kanak yang menggunakan platformnya.

Ia ekoran kerana terdapat beberapa orang dalaman yang mendedahkan dokumen berkenaan syarikat mengenai bahaya Instagram terhadap kesihatan mental pengguna remaja perempuan, melibatkan imej badan.

Kenyataan rasmi Meta menyatakan alat pengawasan tersebut boleh digunakan di Amerika Syarikat (AS) bermula Khamis dan di peringkat global pada bulan hadapan.

Dalam satu berita berasingan, Facebook serta beberapa platfrom media sosial lain dilihat menghalang posting rasmi Rusia yang mendakwa laporan mengenai pengeboman hospital kanak-kanak di Ukraine adalah palsu.

Penyebaran berita palsu tersebut telah tersebar meluas sehingga memaksa Meta dan Twitter Inc memadam posting tersebut daripada kedutaan Rusia di UK ekoran melanggar perundangan UK.

Jurucakap Meta mengesahkan perkara itu sementara Twitter dan Telegram masih tidak memberi sebarang kenyataan lanjut.

Berita palsu tersebut menyatakan sekurang-kurangnya 3 kanak-kanak terkorban dalam serangan udara pada 9 Mac di hospital berdekatan Mariupol yang disampaikan oleh Presiden Ukraine, Volodymyr Zelenskyy.

Menurut kenyataan bercampur dari Rusia, mereka telah mengelak serangan daripada mengebom hospital dan pihak Kremlin menyatakan perkara tersebut adalah berita palsu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat