Dahulu Pekerja McDonalds, Kini Bergelar Jutawan Matawang Digital

1,305

Changpeng Zhao dilahirkan pada lewat 1980-an di Jiangsu, China. Keluarganya berpindah ke Kanada dan mula menetap di Vancouver, British Columbia.

Bapanya yang bekerja sebagai seorang profesor telah dibuang dari negara China setelah kelahiran Zhao serta dilabelkan sebagai ‘pro-bourgeois intellect’.

Untuk memenuhi keperluan keluarganya, Zhao melakukan banyak pekerjaan termasuk bekerja di McDonalds.

Zhao memiliki ijazah sarjana dalam bidang Sains Komputer di Universiti McGill di Montreal, Kanada. Setelah menamatkan pengajiannya, Zhao mula bekerja di Bursa Saham Tokyo dengan mencipta perisian yang membantu proses trade orders.

Di samping itu, beliau merupakan pemaju perisian dagangan niaga hadapan semasa bekerja di syarikat Bloomberg Tradebook.

Seterusnya, pada tahun 2005 Zhao telah berpindah ke Shanghai dan mengasaskan Fusion System, sebuah syarikat yang dikenali dengan sistem perdagangan yang berfrekuensi tinggi terpantas untuk membantu broker.

Manakala pada tahun 2013, beliau banyak melibatkan diri dengan projek matawang kripto merangkumi Blockchain.info serta berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif OKCoin.

Setelah itu, Zhao melancarkan Binance, pertukaran matawang kripto yang terkenal dengan domain matawang digital. Beliau menubuhkan syarikat berkenaan selepas meletakkan jawatannya di OKCoin pada Julai 2017.

Idea untuk menubuhkan Binance direalisasikan apabila kira-kira 15 juta dolar Amerika Syarikat berjaya diperolehi semasa penawaran awalnya.

Dalam tempoh 8 bulan, syarikat tersebut telah berkembang pesat untuk menjadi bursa saham terbesar dunia pada April 2018. Ketika ini, Binance berada di kedudukan ketiga melepasi BitForex dan BKEX.

Dengan pencapaian tersebut, Zhao telah disenaraikan sebagai ‘The Richest People in Cryptocurrency’ dalam majalah Forbes pada Februari 2018. Kini, jumlah kekayaan yang dimiliki oleh Zhao kira-kira 2 juta dolar Amerika Syarikat.

Binance semakin dikenali hari ini dengan mampu menampung lebih daripada 120 syiling dan bekerja dengan 100 plus dompet matawang digital serta mempunyai lebih daripada 240 trading pairs.

Tambahan daripada itu, Zhao merancang untuk menggunakan 20% daripada keuntungan yang diperolehi setiap suku tahun untuk mengurangkan modal permulaan Binance sebanyak 50%. Oleh yang demikian, ianya dapat menjamin kemajuan syarikat berkenaan dan mendorong kedudukannya ke tahap yang lebih tinggi dalam senarai golongan kaya matawang kripto.

Kesimpulannya, sesiapa sahaja berpeluang untuk menempa kejayaan, jadi rebutlah peluang tersebut dengan menggandakan usaha anda. Bak kata pepatah, usaha tangga kejayaan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat