Daisy Chain : Awas! Scammer Pelaburan Yang Perlu Dielakkan

992

Daisy Chain merupakan istilah yang digunakan untuk sekumpulan pelabur yang tidak bertanggungjawab yang mengamalkan pelaburan palsu atau wash selling.

Selain itu, Daisy Chain ialah satu bentuk penipuan kewangan yang dijalankan oleh sekumpulan pelabur di pasaran ekuiti awam yang bertujuan untuk meningkatkan nilai security ekuiti lalu menukar pemilikan mereka kepada pelabur yang leka mengejar trend.

Para pelabur yang tidak berhati-hati akan menjadi mangsa kepada scammers tersebut. Jika saham meningkat disebabkan oleh peningkatan jumlahnya, para pelabur yang leka ini mungkin tertarik kerana ingin mengambil bahagian dalam kenaikan harga tersebut.

Seterusnya, para pelabur malang ini akan memiliki saham yang terus menyusut setelah Daisy Chain menjual sesi dagangan mereka untuk keuntungan.

Persoalannya, bagaimanakah scammers berkenaan memulakan langkah mereka?

Sekumpulan pelabur yang menjalankan Daisy Chin akan membeli saham kecil dalam sesi dagangan yang panjang dengan harga yang murah. Kebiasaannya, mereka merupakan individu yang berpengaruh dalam pasaran awam lalu menyebarkan maklumat yang salah secara terbuka hingga menyebabkan pelabur lain terpedaya dan beranggapan bahawa ianya merupakan satu pelaburan yang baik.

Oleh yang demikian, pelabur malang tersebut akan membeli saham berkenaan. Hal ini akan mengakibatkan peningkatan jumlah dagangan dan permintaan menjangkaui paras normal lalu menyebabkan peningkatan harga.

Para scammers berkenaan akan menunggu sehingga harganya melonjak naik lalu menjual sesi dagangan mereka yang panjang. Setelah mengaut keuntungan, mereka akan menghentikan kempen pemasaran palsu yang dijalankan agar saham kembali ke paras normal.

Contohnya, broker A akan membeli saham pada $50 dan menjualnya dengan harga $60 kepada broker B, yang merupakan sebahagian daripada Daisy Chain. Broker B akan menjual saham berkenaan sebanyak $70 kepada broker lain yang berada dalam kumpulan yang sama.

Broker A akan membeli sahamnya semula dengan harga $60. Seorang pelabur lain akan mendakwa bahawa saham yang dijual dengan harga $60 pada waktu siang merupakan pelaburan yang baik kerana terdapat kenaikan harga sebanyak $10 lalu memutuskan untuk membeli saham berkenaan.

Dengan itu, mereka dapat mencipta ilusi keuntungan yang sebenarnya adalah palsu untuk memperdayakan pelabur yang lain yang mempercayai hasil keuntungan yang direka oleh mereka.

Kesimpulannya, para pelabur perlu berhati-hati semasa menjalankan perdagangan bagi mengelakkan penipuan sebegini. Mereka perlu bijak dalam menilai dan membuat apa-apa keputusan kerana ianya bakal menjejaskan perdagangan yang dijalankan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat