Dalam Diam Bhutan Lombong BTC Secara Rahsia Sejak 2017?

648

“Sabar semua, mungkin adalah sebab Bhutan tak nak heboh-hebohkan.”

Sejak Oktober 2017 semasa harga Bitcoin (BTC) didagangkan pada $5,000, Kerajaan Bhutan yang terletak di Himalaya Timur telah menggunakan sumber tenaga boleh diperbaharui untuk menjalankan operasi mining aset digital itu.

Diperjelaskan lebih terperinci, Kerajaan Bhutan telah mengaplikasikan sumber hidroelektrik mereka untuk menubuhkan mining BTC milik negara tanpa mendedahkannya kepada orang ramai atau pihak luar.

Selain enggan mendedahkan lokasi mining, negara Himalaya tersebut sehingga sekarang juga tidak melaporkan keuntungan diperolehnya walaupun mereka sudah terlibat dalam mining BTC selama lebih tiga tahun.

Namun, Bhutan telah memeterai perjanjian bersama Bitdeer, syarikat mining disenaraikan di Nasdaq dalam membina pusat data mining yang dijangka akan siap pada suku ketiga 2024 untuk menjana 100 MW daripada bekalan kuasa 550 MW.

Sebahagian pihak percaya sekarang adalah masanya untuk Bhutan mendedahkan usahanya kepada penduduk tempatan, tetapi bekas penasihat antarabangsa pula berpendapat negara itu harus berhati-hati susulan kripto punyai risikonya tersendiri.

Menurut penganalisis di Luxor bernama Jaran Mellerud, antara sebab utama projek mining BTC itu dilakukan adalah susulan negara Himalaya itu memiliki sumber besar dan kapasiti kuasa hidro yang dijana daripada banyak sungai.

Bukan itu sahaja, Bhutan turut menghasilkan begitu banyak tenaga elektrik sehingga mereka mengeksport sekitar 75% daripada jumlah dijana setiap tahun ke jiran baratnya iaitu India semasa musim hujan.

Suka dimaklumkan sesebuah negara seperti Bhutan yang mining BTC mungkin akan menjana keuntungan jika harganya melonjak dalam beberapa tahun dan mereka akan menerima pelbagai kelebihan dalam penerimaan global kripto.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat