Data ADP Bulan September, Adakah Ini Petanda The Fed Bakal Hentikan Kenaikan Kadar?

564

Pertumbuhan gaji swasta bertumbuh perlahan dengan ketara pada bulan September, berdasarkan laporan ADP pada hari Rabu yang menyediakan perbandingan dengan tanda-tanda lain yang menunjukkan bahawa pasaran tenaga kerja masih kekal kuat.

Syarikat pemprosesan gaji tersebut mengatakan pertumbuhan pekerjaan hanya berjumlah 89,000 untuk bulan tersebut, menurun daripada 180,000 yang dinilai semula ke atas pada bulan Ogos dan di bawah anggaran 160,000 daripada pakar ekonomi yang ditemubual oleh Dow Jones.

Laporan ini memberikan petanda bahawa pasaran tenaga kerja yang selama ini kukuh boleh menjadi lebih longgar dan memberi insentif kepada Federal Reserve untuk menghentikan kenaikan kadar faedah. ADP juga mengatakan pertumbuhan gaji tahunan perlahan kepada 5.9%, yang merupakan penurunan bulanan yang ke-12 berturut-turut.

Namun, angka ADP boleh berbeza secara signifikan daripada pengiraan rasmi kerajaan, yang akan dikeluarkan pada hari Jumaat. Para pakar menjangka pekerjaan di luar sektor pertanian meningkat sebanyak 170,000 pada bulan September, menurun daripada peningkatan 187,000 pada bulan Ogos, menurut Dow Jones.

“Kita melihat penurunan ketara dalam pekerjaan pada bulan ini,” kata Nela Richardson, ketua ekonomi di ADP. “Selain itu, kita melihat penurunan gaji secara beransur-ansur dalam 12 bulan yang lalu.”

Laporan ini dikeluarkan sehari selepas Jabatan Buruh mengatakan bahawa pekerjaan yang terbuka meningkat secara tidak dijangka pada bulan Ogos. Laporan Tinjauan Pekerjaan dan Pusingan Pekerjaan memburukkan kebimbangan bahawa Fed perlu menjaga dasar monetari yang ketat untuk mengawal inflasi.

Walau bagaimanapun, bilangan yang menganggur juga meningkat secara ketara, menurunkan nisbah pekerjaan yang terbuka kepada pekerja yang tersedia kepada 1.5 banding 1, di mana sebelum ini ia mencapai 2 banding 1.

Indeks US dolar yang mengukur kekuatan US dolar berbanding enam mata wang utama didagangkan susut sebanyak 0.39% kepada paras dagangan 106.305.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat