Data China Yang Suram Menekan Dolar Australia. Data Jualan Runcit AS Dan Inflasi Kanada Jadi Tumpuan.

387

Dagangan Asia hari ini menyaksikan matawang AUD meneruskan kemerosotannya selepas data ekonomi daripada China mengeluarkan bacaan yang suram daripada sebelum ini dan di bawah jangkaan pasaran.

Data jualan runcit China naik hanya 7.2% pada April 2019, perlahan daripada 8.7% pada tempoh sebelumnya dan di bawah jangkaan pasaran 8.6% manakala data pengeluaran industri China meningkat sebanyak 5.4% pada April 2019, merosot daripada kenaikan 8.5% pada bulan sebelumnya. Jangkaan pasaran adalah 6.5%.

Bacaan pengeluaran perindustrian dan jualan runcit yang di bawah sasaran mengesahkan bahawa ekonomi negara kedua terbesar di dunia hilang momentum pada bulan April sekaligus menambah ketegangan perdagangan AS-China.

Dalam penampilan matawang Euro pula, Euro meningkat selepas data KDNK yang dikeluarkan oleh Jerman di mana bacaan mencatatkan kenaikan sebanyak 0.4% untuk suku tahun pertama 2019 selepas menunjukkan tiada kenaikan pada suku tahun sebelum ini dan sama seperti jangkaan pasaran untuk kenaikan 0.4%.

Tumpuan pasaran pada sesi New York hari ini akan beralih kepada data ekonomi daripada Amerika Syarikat iaitu data jualan runcit yang bakal memberi cerminan kepada pertumbuhan KDNK AS. Pasaran mengjangkakan terdapat kenaikan dalam data ini atas faktor peningkatan dalam harga petrol, purata pendapatan yang menaik dan sektor pekerjaan yang mengukuh.

Tidak lupa juga kepada data tumpuan Bank of Canada iaitu kadar inflasi yang akan hadir sama seperti data jualan runcit Amerika Syarikat di mana unjuran pelabur akan ada peningkatan dalam kadar inflasi ini berikutan tinjauan IVEY PMI menunjukkan komponen harga mengalami kenaikan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat