Data CPI Tidak Berubah Pada Mei! Adakah Ini Petunjuk Yang Baik?

702

Harga pengguna AS tidak berubah pada bulan Mei di tengah harga petrol yang lebih murah, namun inflasi mungkin masih terlalu tinggi untuk Rizab Persekutuan mula mengurangkan kadar faedah sebelum September dengan latar belakang pasaran buruh yang kekal kukuh.

Bacaan tidak berubah untuk data indeks harga pengguna yang dilaporkan oleh Biro Statistik Buruh Jabatan Tenaga Kerja pada hari Rabu selepas peningkatan 0.3% pada bulan April.

CPI telah menunjukkan trend menurun sejak mencatat bacaan kukuh pada bulan Februari dan Mac. Tekanan harga boleh terus berkurangan apabila peruncit utama, termasuk Target, mengurangkan harga barang dari makanan hingga lampin dalam usaha menarik pengguna yang letih dengan inflasi.

Dalam tempoh 12 bulan hingga Mei, CPI meningkat 3.3% selepas meningkat 3.4% pada April. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan CPI meningkat 0.1% dan meningkat 3.4% tahun ke tahun.

Walaupun peningkatan tahunan dalam harga pengguna telah perlahan dari puncak 9.1% pada Jun 2022, inflasi masih berjalan di atas sasaran 2% bank pusat AS.

Pertumbuhan pekerjaan meningkat pada bulan Mei dan gaji meningkat, tetapi kadar pengangguran meningkat kepada 4%, laporan kerajaan minggu lalu. Pegawai the Fed dijangka pada hari Khamis untuk meninggalkan kadar faedah semalaman penanda aras bank pusat tidak berubah dalam julat semasa 5.25%-5.50%, di mana ia telah berada sejak Julai.

Fed telah menaikkan kadar dasar sebanyak 525 mata asas sejak Mac 2022.

Pasaran kewangan menjangkakan Fed memulakan kitaran pelonggarannya pada bulan September, walaupun keyakinan itu semakin berkurang. Beberapa ahli ekonomi cenderung kepada pengurangan kadar pada bulan Disember, tetapi yang lain tidak begitu pasti bahawa kos pinjaman akan diturunkan tahun ini.

Tanpa mengambil kira komponen makanan dan tenaga yang tidak stabil, CPI meningkat 0.2% pada bulan Mei selepas meningkat 0.3% pada bulan April.

Dalam tempoh 12 bulan hingga Mei, CPI teras meningkat 3.4%. Ia adalah peningkatan tahun-ke-tahun terkecil sejak April 2021 dan diikuti dengan peningkatan 3.6% pada April.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat