Data GDP A.S Berkurangan Daripada Ramalan Awal Kerajaan! Ini Keadaan Ekonomi A.S

667

Ekonomi Amerika Syarikat berkembang pada kadar tahunan yang kukuh sebanyak 3.2% dari Oktober hingga Disember, didorong oleh perbelanjaan pengguna yang sihat, lapor Jabatan Perdagangan pada hari Rabu.

Pengembangan dalam Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP) negara itu menunjukkan output ekonomi keseluruhan barang dan perkhidmatan merosot dari 4.9% dari Julai hingga September. Angka GDP suku keempat itu dinilai turun daripada kadar 3.3% yang Jabatan Perdagangan lapor bulan lalu. Pertumbuhan AS kini telah melebihi 2% untuk enam suku berturut-turut, menolak kebimbangan bahawa kadar faedah tinggi akan menjatuhkan ekonomi terbesar dunia ke dalam kemelesetan.

Perbelanjaan pengguna, yang menyumbang kira-kira 70% kepada aktiviti ekonomi AS, berkembang pada kadar tahunan 3% dari Oktober hingga Disember. Peningkatan eksport dan perbelanjaan oleh kerajaan negeri dan tempatan juga menyumbang kepada pertumbuhan pada suku keempat.

Amerika Syarikat dijangka akan terus berkembang pada tahun 2024. Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) mengharapkan ekonomi Amerika akan berkembang sebanyak 2.1% pada tahun ini lebih dari dua kali ganda ramalan pertumbuhan bagi ekonomi maju utama seperti Jepun, Germany, United Kingdom, Perancis, dan Itali.

Laporan hari Rabu juga menunjukkan tekanan inflasi terus mengendur. Indeks harga perbelanjaan peribadi penggunaan Fed yang merupakan ukuran pilihan Fed tentang harga  meningkat pada kadar tahunan 1.8% dalam suku keempat, turun dari 2.6% dalam suku ketiga.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat